Hrvatska flota od 4378 charter plovila najveća je na svijetu

Autor: Josip Bohutinski/VL , 19. kolovoz 2019. u 22:00
Charter turisti ostvare godišnje više od 3 milijuna noćenja i prosječno dnevno troše 183 eura/Duško Marušić/PIXSELL

Brodovi u charteru moraju svake godine ići na tehnički pregled, a za kontrolu je nadležan HRB.

Tragedija talijanskih turista koji su se otrovali ugljičnim monoksidom dogodila se na brodu koji su unajmili kako bi plovili Jadranom. A nautičkim charterom u Hrvatskoj se godišnje koristi pola milijuna gostiju kojima je na raspolaganju flota od čak 4378 jahti i brodica.

U nautičkom čarteru Hrvatska je svjetska velesila i pokriva čak 40% svjetske charter flote. Prema podacima Ministarstva, mora, prometa i infrastrukture u RH je registrirano 2762 charter kompanija, ali aktivno je njih oko 930. One iznajmljuju, prema HGK, 1956 brodica, 2166 jahti na jedra i 256 motornih jahti.

Sposobnost za plovidbu
Ukupna flota plovila u Hrvatskoj broji 126.033 brodica i 3118 jahti. A za kontrolu njihove tehničke ispravnosti i usklađenosti s propisima nadležne su lučke kapetanije za plovila do 12 metara dužine, dok je Hrvatski registar brodova (HRB) nadležan za ona dulja.  "Pregledi su rigorozni. Kontrolira se dokumentacija, je li brod tehnički sposoban da se stavi na tržište. Kod pregleda se provjerava usklađenost s dostavljenom dokumentacijom i važećim propisima RH", objašnjava Andro Vidjak, pomoćnik ravnatelja HRB-a.

 

500 tisuća

gostiju godišnje u nas koristi usluge nautičkog chartera

Kod novogradnje brod se nadzire tijekom gradnje. A nakon završetka nadzora nad gradnjom HRB brodu izdaje svjedodžbu o klasi. Takva svjedodžba ima valjanost pet godina, a tijekom tog razdoblja provode se godišnji pregledi i međupregledi kako bi se moglo potvrditi da se stanje broda održava tako da ostane sposoban za plovidbu bez opasnosti za brod, osobe na brodu, teret i pomorski okoliš. 

Britanci najviše troše
Vidjak objašnjava da brodovi u čarteru moraju ići svake godine na tehnički pregled dok plovila za osobnu upotrebu na redovni pregled idu svakih pet godina. Provode se i nenajavljene inspekcije Ministarstva mora.

Otamo nam kažu da inspektori i ovlašteni djelatnici lučkih kapetanija godišnje obave oko 7000 inspekcijskih pregleda i utvrde oko 2000 prekršaja nepoštivanja propisa. Charter gosti ostvare više od tri milijuna noćenja u  Hrvatskoj. U HGK kažu da je prosječna potrošnja čarteraša 183 eura dnevno, dok hotelski gost prosječno troši 75 eura. Od čarteraša najviše troše Britanci – 212 eura, Francuzi 207 i Nizozemci 202 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close