Hrvatska europski rekorder po sezonalnosti, nadmašila i Grčku

Autor: Marija Crnjak , 08. siječanj 2020. u 13:00
Kolovoz je donio 55 puta više noćenja nego siječanj/D. JARAMAZ/PIXSELL

Hrvatska jedina u Europi u siječnju i veljači ne uspijeva ostvariti niti 1% godišnjeg turističkog prometa.

Unatoč višegodišnjim nastojanjima da se produži turistička sezona, Hrvatska i dalje ima daleko najveću sezonalnost turističkog prometa od svih europskih zemalja, uključujući i nečlanice Europske unije. 

Upravo objavljeno izvješće Eurostata na temelju rezultata noćenja u 2018. godini pokazalo je da Hrvatska ima najizraženiju krivulju sezonalnosti s čak 59 posto ukupnog turističkog prometa ostvarenog u srpnju i kolovozu, čak 15 posto više od sljedećih na ljestvici, Bugarske i Crne Gore. 

Struktura smještaja
Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja u siječnju i veljači ne uspijeva ostvariti niti jedan posto godišnjeg prometa, a od nas je bolja čak i Grčka, destinacija koja također ima velikih problema sa sezonalnošću.  Kako je poznato, problem sezonalnosti utječe na turistički prihod i cjenovnu politiku, te na isplativost investicija u turističke sadržaje, infrastrukturu te smještajne kapacitete.

Na sezonalnost u Hrvatskoj najviše utječe struktura smještajnih kapaciteta, s daleko najvećim udjelom kreveta u privatnom smještaju od čak 37 posto (50% objekata), i tek 10,2 posto kreveta u hotelima. Istodobno, prema podacima publikacije Turistički impuls Hrvatske udruge turizma, godišnja prosječna popunjenost hotela u 2018. godini bila je 43,2 posto, a obiteljskog smještaja tek 18.9 posto, s tim da su se te brojke lani nešto i smanjile.   

U kolovozu trećina prometa
Na razini Europe kolovoz je najjači mjesec, s 3,5 puta više noćenja nego u siječnju. Hrvatska je u kolovozu 2018. ostvarila gotovo trećinu godišnjeg prometa, čak 30,2 posto od gotovo 90 milijuna noćenja. U mjesecu s najslabijim prometom, veljači, Hrvatska je napravila čak 55 puta manje noćenja nego u kolovozu. 

Kad su u pitanju mediteranske zemlje, s kojima se možemo uspoređivati više nego sa sjevernim zemljama Europe, iza Crne Gore, Bugarske i Grčke su Francuska i Italija s ukupno 36 posto prometa u srpnju i kolovozu, dok Španjolska u dva ljetna mjeseca ima 28 posto godišnjeg udjela noćenja.  Malta se izdvaja iz trenda Mediterana kao jedna od zemalja s najravnomjernijim rasporedom popunjenosti kroz godinu.  Uz Maltu tu su Češka, Njemačka, Estonija, Poljska, Finska, kao i Kosovo.

Grčka je u svom najslabijem mjesecu, siječnju, ostvarila 18 puta manje noćenja nego u kolovozu. Od ostatka Europe izdvajaju se alpske zemlje, Austrija, Liechtenstein i Švicarska, koje godišnje imaju dvije špice sezone, ljetnu i zimsku. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ajmo još kategorizirati po nekoliko tisuća apartmana godišnje. kako jedini porez im ostaviti tih par sto kuna paušalnih davanja i onda se pitati; kako to..kako to..kako to..

New Report

Close