Hrvatska dobila posebnu nagradu za e-Pozive

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2013. u 11:22
Thinkstock

Hrvatska je na jučer održanoj svečanosti u glavnom letonskopm gradu Rigi dobila posebnu nagradu za uspješnu provedbu i testiranje e-Poziva.

Hrvatska je na jučer održanoj svečanosti u glavnom letonskopm gradu Rigi dobila posebnu nagradu za uspješnu provedbu i testiranje e-Poziva, nove telekomunikacijska usluge automatske dojave o prometnoj nesreći pristupnoj točki javne sigurnosti (Centru 112), koja bi trebala postati nacionalnom uslugom u zemljama članicama Europske unije od 2015. godine, objavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Uručenjem nagrade, Hrvatskoj je, s još ostalih osam zemalja (Finska, Francuska, Letonija, Nizozemska, Poljska, Slovačka i Rumunjska) odano priznanje za istaknuto zalaganje u promicanju i poboljšanju europskog broja 112 za izvanredne situacije.

"Dosadašnjom uspješnom primjenom e-Poziva stvorili smo preduvjete za ispunjenje funkcionalnosti e-Poziva u Republici Hrvatskoj i možemo slobodno reći da Hrvatska spremno dočekuje uvođenje usluge e-Poziva, čime daje svoj puni doprinos uvođenju ovog sustava u Europskoj uniji", istaknuo je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić koji je preuzeo nagradu.

Naglasio je da je rezultat postignut zahvaljujući timskom radu svih partnera – Hrvatskog autokluba, Ericsson Nikola Tesle i svih sudionika nacionalnog konzorcija predvođenih DUZS-om, uz potporu svih sudionika u zajedničkom paneuropskom projektu HeERO (Harmonised eCall European Pilot).

Svečana dodjela nagrada koju je organizirala Udruga europskog broja za izvanredne situacije (EENA), okupila je oko 300 sudionika – predstavnika hitnih službi, međunarodnih organizacija, predstavnika europskih institucija i pružatelja rješenja.

Uslugu e-Poziva potaknula je Europska komisija kao važan doprinos povećanju sigurnosti u cestovnom prometu, ali i javnoj sigurnosti uopće. Prvi normizirani ePoziv u stvarnom okružju u Hrvatskoj ostvaren je 15. ožujka 2012.

Testovi prekogranične kompatibilnosti provedeni su kao dio laboratorijskog testiranja s partnerima iz Švedske, Njemačke i Češke Republike, čime se testirala interoperabilnost e-Poziva.

Komentirajte prvi

New Report

Close