U rad puštena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 14. rujan 2020. u 07:47
Solarnu elektranu u rad je pustio čelnik HEP-a Frane BarbarićPD

Snage 3,5 MW godišnje će, na posve tržišnoj osnovi, proizvoditi oko pet milijuna kWh električne energije.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je u petak na Visu pustila u rad svoju novu, 31 milijun kuna vrijednu, sunčanu elektranu snage 3,5 megavata. SE Vis, najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, prva je od sedam HEP-ovih sunčanih elektrana koje će se pustiti u rad tijekom ove godine u sklopu 750 milijuna kuna vrijednog ciklusa gradnje sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. godine. Gradnjom ove elektrane, otok Vis dobio je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost opskrbe električnom energijom, posebno u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone.

Doprinos gospodarstvu

Kako je prilikom otvaranja istaknuo Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, SE Vis, uz niz drugih projekata u gradnji, dokaz je da u HEP-u danas više ne govore samo o planovima i obećanjima, već o projektima koji su stvarni i koji se realiziraju.

“Provedbom ukupnih investicijskih projekata, a samo ove godine očekujemo rekordnu realizaciju u iznosu većem od četiri milijarde kuna, pogotovo projekata s velikim udjelom domaće komponente, snažno doprinosimo razvoju i stabilnosti hrvatskog gospodarstva. Fokus nam je na projektima koji su u funkciji povećanja kvalitete života na otocima”, kazao je Barbarić.

SE Vis je prva velika sunčana elektrana izgrađena na hrvatskim otocima. Elektrana snage 3,5 megavata (MW) godišnje će proizvoditi, bez poticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, oko pet milijuna kilovatsati (kWh) električne energije, što odgovara potrošnji oko 1600 kućanstava. Izgrađena je na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica u blizini Žene Glave, 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa.

Suradnja s Končarom

Radove na SE Vis izveo je Končar – Inženjering za energetiku i transport, a vođenje gradnje i nadzor obavila je tvrtka Fractal iz Splita. U elektrani je instalirano 11.200 fotonaponskih modula snage 340 Wp te pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, koje je kao jedan od ključnih elemenata elektrane, razvio i proizveo Končar. Sustav upravljanja i nadzora rada elektrane također je razvijen i proizveden u zagrebačkom Končaru. Uz samu elektranu instalirat će se baterijski spremnik snage jednog megavata i kapaciteta 1,44 MWh, prvi takve veličine u Hrvatskoj, a koji će se koristiti za pružanje usluga uravnoteženja elektroenergetskog sustava te u svrhu očuvanja stabilnosti mreže na otoku.

Kako ističu iz samog HEP-a, ova javna tvrtka godišnje u poboljšanje elektroenergetske infrastrukture otoka Visa ulaže prosječno milijun kuna, a u iduće tri godine uložit će gotovo 30 milijuna kuna u niz projekata, od kojih se ističe polaganje podmorskih kabela Hvar-Pakleni otoci–Vis te Vis-Biševo, kao i polaganje 20-kilovoltnih kabelskih vodova Ravno Stupišće i Smokova. Također, počeli su radovi na postavljaju prve Elen punionice za električne automobile na otoku, u gradu Visu, a slijedi i postavljanje punionice u Komiži. HEP će do 2030. godine izgraditi novih 1500 MW proizvodnih kapaciteta, od čega gotovo polovinu u vjetroelektranama i sunčanim elektranama, što odgovara snazi NE Krško. Investicijski ciklus izgradnje sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. vrijedan je 750 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close