Hrvatska će u siječnju proglasiti isključivi gospodarski pojas

Autor: Ana Blašković , 14. prosinac 2020. u 22:00
Ministrica poljoprivrede kaže da RH i Italija izvrsno surađuju po pitanju ribarskih flota/SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Hrvatska je 2003. proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, poznatiji pod skraćenicom ZERP.

Hrvatska će u siječnju formalno proglasiti isključivi gospodarski pojas nakon trilateralnog ministarskog sastanka s Italijom i Slovenijom. Nacrt je to prijedloga odluke Vlade o proglašenju pojasa u Jadranskom moru o kojoj će Sabor glasati na izvanrednoj sjednici u četvrtak, najavio je premijer Andrej Plenković.

Šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da se isključivi gospodarski pojas proglašava sukladno pomorskom zakoniku, Konvenciji UN-a o pravu mora i europskom zakonodavstvu te da će taj pojas ostati morski prostor u kojem će sve države “ne dirajući suverena prava i jurisdikciju Hrvatske uživati međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava”.

Dodao je da je u razgovoru sa slovenskim i talijanskim kolegama “postignuto razumijevanje” da će Hrvatska i Italija proglasiti svoje pojase nakon trilateralnog susreta u siječnju. Tada će se razgovarati i o jačanju suradnje u Jadranskom moru s ciljem ekološke zaštite i upravljanja plavim gospodarstvom, dodao je ministar Grlić-Radman.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je na sjednici Vlade da će isključivi gospodarski pojas dodatno unaprijediti već “duboku, pa u posljednje vrijeme i izvrsnu suradnju s Talijanima” po pitanju ribarskih flota i upravljanja resursima. Hrvatska je 2003. proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, poznatiji pod skraćenicom ZERP.

Najavljujući novi pojas premijer Plenković je ranije rekao da se u odnosu na ZERP njime donose dva nova prava, pravo na izgradnju umjetnih otoka te pravo na korištenje snage mora, vjetra i struja. Prošlog tjedna Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa rezultat provedbe zajedničke ribarstvene politike Hrvatske i Italije u području zaštite okoliša.

Predsjednik najjače oporbene stranke Peđa Grbin rekao je da će SDP na glasanju podržati proglašenje isključivog gospodarskog pojasa jer je usuglašen s europskim partnerima te dodao da se u Hrvatskoj “baš ništa neće promijeniti kada je riječ o ribarenju”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slučajno kliknuo, već ranije bio registriran. Opet ste me podsjetili koliko ste loš portal. Možda i najgori od ozbiljnih. Znači, objavite vijest o nečemu vrlo geografskom, a ne objavite kartu. Najgori portal. Polovni.hr, kao da srednjoškolci obrađuju teme.

New Report

Close