Hrvatska će raditi dijamante za EU

Autor: Marija Crnjak , 27. svibanj 2015. u 22:00
Draguljarnica EPL-a u Zagrebu, 49. u Europskoj uniji

Ruska tvrtka u Hrvatsku će prebaciti dio proizvodnje. Planira otvoriti draguljarnice u turističkim mjestima na jadranskoj obali, i to već u idućoj turističkoj sezoni.

EPL Diamond grupa, jedan od najvećih svjetskih proizvođača i trgovaca dijamantima, ulazi na hrvatsko tržište otvaranjem prve draguljarnice EPL Yakutian Diamonds u Centru Cvjetni u Zagrebu.

EPL planira u Hrvatsku prebaciti i dio proizvodnje koja bi trebala pokrivati cijelu mrežu draguljarnica u Europskoj uniji. Uz draguljarnice u Rusiji i Kazahstanu, zagrebačka draguljarnica 49. je prodajno mjesto tog renomiranog proizvođača dijamanata te prvo u EU, a odluka o investiranju u Hrvatskoj uslijedila je nakon kontakata s hrvatskim partnerima preko Hrvatske gospodarske komore u Moskvi. "Otvaranje zagrebačke draguljarnice naš je prvi iskorak prema hrvatskom tržištu, na koje planiramo prebaciti dio proizvodnje, koja bi trebala pokrivati cijelu mrežu EPL Diamond draguljarnica u EU. Ostvarili smo početne kontakte s hrvatskim partnerima te razmatramo najbolje mogućnosti.

 

32milijuna

eura vrijednost je prodaje dijamanata EPL grupe

U planovima za Hrvatsku imamo otvaranje draguljarnica u nekim turističkim središtima na jadranskoj obali. Početni kontakti u tom smjeru već su počeli, a izgledno je da se realiziraju za turističku sezonu 2016.", izjavio je povodom ulaska na hrvatsko tržište vlasnik EPL Diamond Grupe Petr Fedorov. EPL Diamond grupa ruska je kompanija koja proizvodi i prodaje dijamante i dijamantni nakit za širok raspon kupaca. Ističu da cijene počinju na razini od 800 kuna, a mogu dosezati i znatno više ako je riječ o unikatnom nakitu, s tim da je kvaliteta osnovne sirovine, dijamanta, njegove obrade i izrade konačnog proizvoda na najvišoj razini bez obzira na veličinu ili kompleksnost nakita.  

Zanimljivo je da je, unatoč krizi i padu kupovne moći, tvrtka lani povećala prodaju nakita 20 posto u odnosu na godinu prije te je u prva tri kvartala 2014. ostvarila prihode od prodaje u vrijednosti većoj od 32 milijuna eura. U istom razdoblju proizvodnja je rasla 15 posto, s prihodima većim od 17 milijuna eura. Nakon Hrvatske, EPL planira daljnje širenje na tržište EU, gdje će otvoriti od 30 do 40 draguljarnica u sljedećih tri do pet godina. Inače, EPL Diamond grupa djeluje i kroz trgovinu obrađenim dijamantima, članica je Burze dijamanata u Antwerpenu, Šangaju i Tel Avivu, ima ured i u San Franciscu. Dugoročni je klijent Alrose, najveće svjetske grupe rudnika dijamanata.

Komentirajte prvi

New Report

Close