‘Hrvatska bi iz fondova EU mogla izvući još jedan godišnji proračun’

Autor: Agencija VLM , 17. listopad 2012. u 11:09
Ilustracija / PXL

U europskom proračunu za razdoblje od 2014. do 2020. godine za Hrvatsku je predviđeno 13,7 milijardi eura.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak je sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslove u Luksemburgu na kojemu se raspravljalo o pripremama za predstojeći sastanak Europskog vijeća koji je na rasporedu krajem ovog tjedna, na temu daljnjeg razvoja europskih institucija, osobito na području financijske i proračunske integracije te integracije gospodarskih politika.

Jedna od tema bio je i europski proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine u kojemu je za Hrvatsku predviđeno 13,7 milijardi eura. Pusić je nakon sastanka poručila da spomenuta sredstva treba osigurati prvenstveno kvalitetnim projektima.

– Kad bi iskoristila sva sredstva, Hrvatska bi u tom razdoblju iz europskih fondova mogla povući još jedan nacionalni godišnji proračun. Zalažemo se da ta sredstva možemo koristiti još tri godine počevši od one godine za koju su sredstva namijenjena. Naime, sredstva za određenu godinu mogu se iskoristiti te, ali i iduće dvije ili tri godine, ovisno o postignutom dogovoru. Ako ih niste iskoristili u spomenutom razdoblju, tada za vas propadaju – izjavila je ministrica Pusić.

Novim proračunom sve će države članice Europske unije sredstva iz europskih fondova moći iskoristiti još iduće dvije godine, zbog čega se Hrvatska pokušava izboriti za izuzeće, to jest za trogodišnje umjesto dvogodišnjeg razdoblja u kojem će moći povući sredstva iz europskih fondova

Komentirajte prvi

New Report

Close