Hrvati se sve više kreditno zadužuju, najviše je stambenih i gotovinskih kredita

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2018. u 11:28
FOTO: GettyImages

Mjesečne vrijednosti novoodobrenih kredita sektoru kućanstava pokazuju veću dinamiku kreditne aktivnosti banaka prema ovome sektoru u odnosu na prošlu godinu, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Tako je u prvih devet mjeseci u međugodišnjoj usporedbi bruto vrijednost novoodobrenih kredita ovome sektoru bila 2,9% viša.

Iako su pritom iznosom bili dominantni krediti u čistim kunama koji su u novim poslovima sudjelovali s 92%, relativni rast kunskih kredita s valutnom klauzulom bio je znatno brži (39,5% prema 0,2%).

Bruto vrijednost novoodobrenih kredita na godišnjoj je razini u devet mjeseci povećana samo kod stambenih i kredita za ostale namjene, dok je vrijednost novoodobrenih revolving kredita, prekoračenja po transakcijskom računu, potraživanja i kredita po kreditnim karticama te potrošačkih kredita, bila niža nego prošle godine u istom razdoblju.

Najveću su vrijednost u ovoj godini kreditne institucije plasirale stanovništvu na ime kunskih kredita po kreditnim karticama i kunskih kredita na prekoračenja po transakcijskim računima. Od novoodobrenih kunskih kredita s valutnom klauzulom, najveću su vrijednost plasirale na ime kredita za ostale namjene i stambenih kredita.

U skladu s dinamikom rasta novoodobrenih kredita, na godišnjoj je razini vrijednost zaduženja sektora kućanstava krajem rujna bila viša za 3,9% te je iznosila 122,6 milijardi kuna (najviše od prosinca 2015. godine). Sektor kućanstava trenutno je najviše zadužen po osnovi stambenih kredita (43,2% od vrijednosti ukupnog zaduženja) i gotovinskih nenamjenskih kredita (37% od vrijednosti ukupnog zaduženja).

Godišnja stopa rasta ukupnih kredita kućanstava ostvaruje se uzastopnih 13 mjeseci, a kamatne su stope na kredite ovome sektoru na rekordno niskim razinama te se nastavljaju kretati opadajućim trendom. Pritom su kamatne stope na čiste kunske kredite kod nekih vrsta kredita pale ispod onih na kunske kredite s valutnom klauzulom. Slučaj je to kod revolving kredita i prvi put kod stambenih kredita.

Stanovništvo je posljednjih mjeseci prvi puta u povijesti više zaduženo u kunama nego u kunama uz valutnu klauzulu. Tako je odnos stanja zaduženja stanovništva u kunama i u kunama uz valutnu klauzulu u rujnu je iznosio 51% prema 49% u korist zaduženja u kunama. U sljedećem razdoblju očekuje se nastavak dinamike kreditne aktivnosti banaka prema stanovništvu u kontekstu realnog rasta plaća i zaposlenosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close