Hrvati ponovno po gorivo odlaze preko granice: Evo gdje je najpovoljnije

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2018. u 14:14
Foto: Thinkstock

Na benzinskim postajama cijene goriva još su porasle u odnosu na prošli tjedan kada je na većini njih probijena psihološka granica od 10 kuna.

Vozači u Hrvatskoj gorivo od ponoći opet plaćaju skuplje – prosječni spremnik od 50 litara za benzin tako je u tjedan dana poskupio za deset i pol kuna, a za dizel osam kuna, piše Dnevnik.hr

Na benzinskim postajama cijene goriva još su porasle u odnosu na prošli tjedan kada je na većini njih probijena psihološka granica od 10 kuna. Tada je prosječni spremnik Eurosupera 95 poskupio za sedam kuna, a sada još za tri i pol. Za dizel novo poskupljenje iznosi 1,5 kunu, dok je prošlog tjedna spremnik poskupio za 6,5 kuna.

Mjesečni trošak nezanemariv

Hrvati su u prosjeku od posla udaljeni 12 kilometra. Putuju li na posao automobilom koji troši prosječno osam litara, ovaj će mjesec samo za taj put potrošiti 450 kuna. 

Stoga građani koji žive u blizini državne granice, gorivo kupuju u susjednim zemljama jer na taj način ostvaruju značajne uštede. 

Najpovoljnije je gorivo u Bosni i Hercegovini. Eurosuper 95 – 8,37 kuna. Diesel – 8,18 kuna. 

Prosječni spremnik od 50 litara u Bosni i Hercegovini jeftiniji je 82 kune točite li Eurosuper 95 odnosno 66 kune točite li diesel. Iako su prošli tjedan cijene goriva porasle i u BiH, još uvijek je jeftinije nego u Hrvatskoj. 

Od susjednih zemalja, točiti se isplati i u Mađarskoj te Austriji. Slovenija ima slične cijene, dok je u Srbiji benzin povoljniji, a diesel skuplji, piše Dnevnik.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close