Hrvati na mobitelu proveli 4,4 milijarde minuta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2016. u 08:24
Foto: Thinkstock

U prvoj polovini godine nastavljen je snažan rast širokopojasnog internetskog prometa, od 40 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, s utrošenih 319 milijuna gigabajta.

U trima mobilnim mrežama u prvoj polovici ove godine utrošeno je 4,4 milijarde minuta ili 1,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je u fiksnim mrežama nastavljen trend pada, za 8 posto, na 1,1 milijardu minuta, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazu i snažan rast internetskog prometa.

U prvoj polovini godine nastavljen je snažan rast širokopojasnog internetskog prometa, od 40 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, s utrošenih 319 milijuna GB (gigabajta), pri čemu DZS ne iznosi podatke koliko je od toga utrošeno u mobilnim, a koliko u fiksnim mrežama. Sličan rast tog internetskog prometa, od 38,2 posto, sa 160 milijuna GB, ostvaren je i u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u odnosu na prvo tromjesečje ove godine taj rast oko 1 posto.

I u mobilnim i u fiksnim mrežama ove se godine nastavljaju višegodišnji trendovi potrošnje minuta, s tom razlikom da su porasti u mobilnim nešto manji nego prijašnjih godina, a u fiksnim padovi nešto veći. Od ukupnih 4,4 milijarde minuta utrošenih u mobilnim mrežama u pola godine, gotovo 2,3 milijarde utrošeno je samo u drugom tromjesečju, što je 2,4 posto više nego u istom razdoblju prošle i 7,7 posto više nego u prvom tromjesečju ove godine.

Glavnina minuta i u pola godine i u drugom tromjesečju utrošena je kao i do sada u unutarnjem prometu, pri čemu su postoci rasta gotovo identični kao i za ukupnu potrošnju, dok je potrošnja 42 milijuna mobilnih minuta u međunarodnom prometu u pola godine blago smanjena, za 0,6 posto, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.  U mobilnim mrežama nastavljen je sada već višegodišnji pad poslanih SMS poruka, kojih je u prvoj polovici ove godine bilo 1,3 milijarde ili 10,1 posto manje nego lani, dok je MMS poruka bilo 13 posto manje ili 7,7 milijuna.

Fiksne mreže također već godinama znatno manje služe za razgovore te se više koriste za Internet, a u tim je mrežama u drugom tromjesečju ove godine utrošena gotovo polovica 'polugodišnjih' minuta, odnosno 558 milijuna, što je 4,1 posto manje nego u istom tromjesečju prošle godine i 4 posto manje nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju. I tu je glavnina minuta utrošena u unutarnjem prometu, u kojem je kao i u međunarodnom zabilježen pad potrošenih minuta.

Komentirajte prvi

New Report

Close