HRT mu propisao kaznu zbog televizora, evo zašto ga je sud oslobodio krivnje

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2022. u 14:01
Foto: Igor Soban/PIXSELL

U postupku nije bilo moguće utvrditi odlučnu činjenicu

Kontrolor je u siječnju 2020. godine došao na vrata Splićanina i utvrdio da se u njegovom stanu nalazi TV prijemnik koji nije prijavljen. Sastavio je zapisnik, no vlasnik ga nije htio potpisati. Poručio mu je, tvrdi HRT-ov kontrolor, da “takve zapisnike sud ni ne priznaje”, piše Telegram.  Inače, Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji propisuje da će korisnik koji nije prijavio TV prijemnik ili gleda odjavljeni TV prijemnik biti kažnjen s 1.000 kuna.

Kontrolor je u siječnju 2020. godine došao na vrata Splićanina i utvrdio da se u njegovom stanu nalazi TV prijemnik koji nije prijavljen. Sastavio je zapisnik, no vlasnik ga nije htio potpisati. Poručio mu je, tvrdi HRT-ov kontrolor, da “takve zapisnike sud ni ne priznaje”, piše Telegram.  Inače, Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji propisuje da će korisnik koji nije prijavio TV prijemnik ili gleda odjavljeni TV prijemnik biti kažnjen s 1.000 kuna. Zakon propisuje da se TV prijemnik mora prijaviti u roku 30 dana, a na sudu se iz dokaza nije moglo utvrditi kada je televizor 57-godišnjaka kupljen. Iako je sud tražio od HRT-a dokaz o tome, tijekom postupka predstavnici HRT-a nisu se o tome očitovali.

– Kako nije utvrđeno kada je TV prijemnik nabavljen nismo mogli ni utvrditi je li prošao zakonski rok od 30 dana – naveo je sud u presudi.

– U postupku nije bilo moguće utvrditi odlučnu činjenicu od koje zavisi prosudba je li okrivljenik počinio prekršaj za koji se tereti, pa je sud temeljem postupovnog načela ‘in dubio pro reo’ donio odluku da ga oslobodi optužbe – dodaje se.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ugasiti HRT uhljebe pod hitno.

New Report

Close