Hranite ptice na ulici? U jednom hrvatskom gradu možete dobiti finu kaznu za to

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2022. u 11:52
Foto: Pixabay

Time se prljaju javne površine.

Usprkos angažiranju sokolara, postavljanju zvučnika iz kojih se prolama zvuk ptičjih predatora, pa čak i šarenih balona, čvorci i druge ptice još se uvijek ne daju otjerati sa svojih omiljenih staništa u centru grada.

Jedno od njih su i Giardini, točnije krošnje stoljetnih ladonja, iz kojih ptičja jata uneređuju glave prolaznika, a ljeti i brojnih turista, kao i ugostiteljske terase. A nije da privlačenju ptica ne doprinose i pojedinci, koji upravo na ovoj lokaciji vole hraniti golubove i druge ptičje vrste, piše Glas Istre. Mnogi, naime, ne znaju da je gradskom Odlukom o komunalnom redu to zabranjeno.

Iz Komunalne palače preciziraju da prema rečenoj odluci nije dozvoljeno ostavljati bilo kakav otpad ili “na drugi način onečišćavati površine na kojima je zabranjeno hranjenje ptica, pasa, mačaka i ostalih životinja”.

“Kršenje ove odredbe kažnjivo je za pravne osobe po članku 177., a za fizičke osobe po članku 180. navedene odluke. Propisani iznos kazne je od 5 do 10 tisuća kuna za pravne osobe, dok je za fizičke osobe kazna od 300 do 1.000 kuna”, odgovaraju iz Komunalne palače.

Higijena

Dodaju da gradsko redarstvo ne vodi posebnu evidenciju za postupke kojima je prekršena zabrana hranjenja ptica.

Iz Grada preciziraju da je zabranjeno hranjenje ptica, pasa, mačaka i ostalih životinja na javnim površinama zato što se time prljaju javne površine, a na hranilištima se onda okupljaju ptice.

“S obzirom na agresivnost pojedinih ptičjih vrsta, na ovaj se način ujedno pristupa zaštiti ljudi od opasnosti prekomjernog rasta određene ptičje populacije, ali i potrebe da se životinje drže pod kontrolom i nadzorom stručnjaka. Osim toga, ovakve radnje utječu i na kvalitetu života građana s aspekta dnevnog i noćnog odmora, higijene, onečišćenja fasada, ali i drugih posljedica koje iz toga proizlaze”, odgovaraju iz Grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close