HPK traži sastanak u Vladi zbog teškog stanja

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2023. u 16:52
Antun Vrakić, član Upravnog odbora i Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore/J. Regović/PIXSELL

I Jakopović i član upravnog odbora HPK-a Antun Vrakić naglasili su da je u godinu i pol dana primjene Zakon o poljoprivrednom zemljištu pokazao da nije dobar na terenu.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) upozorila je u srijedu na brojne alarmantne probleme u poljoprivredi, s naglaskom na potrebu hitnih izmjena postojećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu, zbog čega su zatražili hitan sastanak u Vladi.

“U vrlo smo delikatnom razdoblju s poljoprivredom, još nemamo dostatnu proizvodnju te očekujemo drugačije politike raspodjele sredstava iz EU fondova za iduće razdoblje, čime bi mogli poboljšati produktivnost te postići da selo živi a ne odumire”, kazao je na konferenciji za medije predsjednik HPK Mladen Jakopović.

I Jakopović i član upravnog odbora HPK-a Antun Vrakić naglasili su da je u godinu i pol dana primjene Zakon o poljoprivrednom zemljištu pokazao da nije dobar na terenu. Naime, većini poljoprivrednika koji su u najmu zemljišta prema ugovorima od prije 30 godina sada ti ugovori ističu i ne znaju što će dalje. Smatraju da taj zakon hitno treba izmijeniti, a do tada zaustaviti njegovu primjenu i natječaje.

Upozorili su i da je uvoz ukrajinske pšenice po nižoj cijeni “prepolovio” domaće tržište, koje ne može konkurirati cijeni od 25 do 30 centi za kilogram brašna. Nešto je manje problema sa suncokretom, jer ga ima, ali mu je cijena, kao drugim uljaricama pala za oko 40 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close