HPK: Otkupljivači ruše cijene povrća. Potrošači, kupujte domaće

Autor: Marija Brnić , 05. srpanj 2020. u 21:59
Uvoz povrća je unatoč korona krizi količinski povećan/SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Najveći problem u proizvodnji i dalje je usitnjenost i premala prosječna veličina povrtlarskih gospodarstava od 0,32 ha i njihova neudruženost.

S koronakrizom proizvodnja povrća u Hrvatskoj ovog je proljeća povećana, no izostanak turizma i povećan uvoz tržišnih viškova iz Europske unije i regije ruše cijene otkupa i dovodi u pitanje opstojnost proizvodnje, upozorili su predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore.

Urod je, prema riječima predsjednika Odbora za povrtlarstvo i krumpir HPK Vjekoslava Budneca, ove godine jako dobar, ali ga u trenutku kada ono dolazi na tržište nemaju kome prodati jer im otkupljivači ruše otkupne cijene ispod proizvođačke cijene.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović poziva stoga potrošače da kupuju domaće povrće, gledaju deklaracije, obrate se svojim susjedima poljoprivrednicima koji proizvode domaće povrće, a trgovačke lance da im se obrate i na svoje police više stavljaju domaće povrće.

“Tijekom proljeća su svi provodili kampanje promoviranja domaće proizvodnje, ali je situacija na policama sada ipak drugačija, kada su se međunarodna trgovina i uvoz vratili u normalne tokove”, konstatira Jakopović. U prvom tromjesečju ove godine u Hrvatsku je prema podacima koje su iznijeli uvezeno 56.072 tona povrća u vrijednosti od 46,37 milijuna eura.

“Uvoz povrća količinski je povećan unatoč korona krizi za 11,4%, dok je vrijednost bila ista kao u prva tri mjeseca lani, što je dokaz da su i tijekom krize na hrvatsko tržište stizali viškovi sa svjetskog tržišta po nižim cijenama”, kazao je Jakopović, podvlačeći kako nemamo nijednu povrtnu vrstu koja nema negativnu vanjskotrgovinsku bilancu.

Uz to, najveći problem u proizvodnji i dalje je usitnjenost i premala prosječna veličina povrtlarskih gospodarstava od 0,32 ha i njihova neudruženost.

Komentirajte prvi

New Report

Close