HPK: Kasni isplata potpora; tražimo isplatu u zakonskim rokovima i iznosima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2024. u 20:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u petak su upozorili kako kasne isplate potpora, posebice za eko sheme te od Ministarstva poljoprivrede traže isplatu u zakonskim rokovima i iznosima kao i dostavu odluka u kojima će se jasno vidjeti što je isplaćeno.

Upravni odbor HPK zatražio je od Ministarstva poljoprivrede isplatu svih potpora – posebice eko shema, koje – kako kažu u HPK-u – kasne.

Od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) HPK traži kontrolu i isplatu u zakonskim rokovima te iznosima kao i dostavu poljoprivrednicima odluka sa svim isplaćenim stavkama, kako bi jasno i transparentno mogli znati što će dobiti.

Upravni odbor će čim se formira nova Vlada tražiti sastanak sa novim ministrom, kako bi se nastavili razgovori oko zahtjeva koje je prije izbora Vladi uputila HPK, istaknuli su iz Komore.

Navode kako imaju puno upita poljoprivrednika sa terena vezano za kašnjenje isplate potpora, posebice eko shema.

“Hrvatska ima strateški plan i pravilnike u kojima jasno piše kolike iznose trebamo dobiti, a od Agencije se traži kontrola i isplata u zakonskim rokovima i iznosima te jasne odluka o planiranoj isplati potpora i to prema točnim stavkama, kako bi naši poljoprivrednici mogli znati što će dobiti”, poručili su iz HPK.

Očekuju također od APPRRR, da se u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu svakom poljoprivrednom gospodarstvu izda dokument – Izračun očekivanog iznosa potpore.

“Imamo Strateški plan i pravilnike, a u pravilnicima jasno piše kolike iznose trebamo dobiti. Tražimo samo da se isplati ono što u pravilniku i zakonskim aktima piše, odnosno da se potpore isplate u zakonskim iznosima i u zakonskom roku, te da poljoprivrednici dobiju odluka o planiranoj isplati potpora – prema točnim stavkama koje im se isplaćuju”, kazao je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Komentirajte prvi

New Report

Close