HPK: Broj proizvođača mlijeka pao na samo 3000

Autor: Poslovni dnevnik , 02. veljača 2023. u 22:00
Cijena mlijeka zadnja tri mjeseca raste, ali rastu i troškovi/H. Jelavić/PIXSELL

Odbor za mljekarstvo predlaže izradu i konstantno praćenje kalkulacije koštanja litre mlijeka.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) su u četvrtak upozorili na nastavak negativnog trenda u proizvodnji mlijeka, nastavak pada broja proizvođača i rasta troškova proizvodnje ocijenivši to zabrinjavajućim.

“Trend proizvodnje mlijeka i dalje je negativan i svake godine sve više pada”, kaže predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK-a Igor Rešetar navodeći kako su prihodi na farmama jako mali, a proizvođači zbog neisplativosti prelaze na druge proizvodnje.

Broj proizvođača mlijeka pao je ispod 3000 što je zabrinjavajuće, a na žalost ta će brojka još više padati, upozorava Rešetar.

Ističe kako cijena mlijeka zadnja tri mjeseca raste te se odbor nada kako će se taj trend nastaviti. “Kada je riječ o ulaznim troškovima za proizvodnju, na žalost oni i dalje rastu i izuzetno su veliki, dok se cijene žitarica i dalje ne smanjuju”, kaže Rešetar.

Odbor za mljekarstvo predlaže izradu i konstantno praćenje kalkulacije koštanja litre mlijeka.

Članovi odbora, kaže, složili su se kako su dosadašnje mjere za mljekarstvo bile dobre, jer se moglo prijaviti na dosta mjera. Uspjelo se povećati potpore za obogaćivanje ležišta mliječnih krava na 128,37 eura po uvjetnom grlu, dok je za junad to 150,61 eura, naveli su iz HPK.

Komentirajte prvi

New Report

Close