HPB Grupa ostvarila najbolje rezultate u svojoj korporativnoj povijesti

Autor: Objava za medije , 31. ožujak 2023. u 12:48
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ostvarena strateška ambicija anorganskog rasta akvizicijom Sberbanke uz pozitivne trendove u svim kategorijama bilance

U 2022. godini ostvareni su najbolji poslovni i financijski rezultati u povijesti Hrvatske poštanske banke uz daljnje jačanje tržišne pozicije.

Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, HPB Grupa u 2022. godini ostvarila je rekordnu neto dobit od 962 milijuna kuna (128 milijuna EUR) što predstavlja najbolji rezultat u 30-godišnjoj povijesti Banke kao rezultat dobitka od povoljne kupnje bivše Sberbank d.d., koja sada redovno posluje kao Nova hrvatska banka d.d., i nastavka stvaranja dobiti matičnog društva.

Rast imovine od 1,84 milijardi eura i matice za 0,88 milijardi eura najbolji je u povijesti poslovanja čime se HPB Grupa približava 5. poziciji na hrvatskom bankarskom tržištu.

Zadržana je  stabilna razina depozita uz trend neprekinutog rasta osam tromjesečja uzastopno.

Kao rezultat rasta novog volumena kreditiranja poboljšana je kvaliteta kreditnog portfelja uz kontinuirano smanjenje neprihodujućih izloženosti. Rast bruto kreditnog portfelja za 10,1% i depozita za 26,1% odražava napore koje HPB ulaže u stvaranje kvalitetnog odnosa s klijentima koji se bazira na lojalnosti i povjerenju u stabilnog financijskog partnera na tržištu te potražnji za HPB proizvodima i uslugama.

Bruto kreditni portfelj poslovanja sa stanovništvom dominira u ukupnim kreditima što je rezultat strateškog usmjerenja matice na ovaj segment klijenata, posebice u dijelu stambenih kredita gdje je ostvaren rekordan rezultat sudjelovanja HPB-a u APN tranši čime se revitalizirala baza klijenata.

Akvizicijom društava Nova hrvatska banka d.d. i Pronam Nekretnine d.o.o. dodatno je ojačana najšira poslovna mreža s ponudom bankarskih usluga u Hrvatskoj, stečen ljudski kapital, ostvarene financijske sinergije i proširena baza klijenata što je ubrzalo rast i razvoj HPB Grupe.

U 2023. godini uz fokus na razvojne aktivnosti te usmjeravanje prema mlađim klijentima jačanjem digitalnih kanala, HPB nastavlja kreirati vrijednost za sve dionike na osnovama održivog poslovanja i rasta tržišnog značaja uz ostvarenje strateške ambicije ulaska u pet najvećih banaka u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close