Hrvatska pošta visinom naknade ne zlorabi vladajući položaj na tržištu

Autor: Marija Brnić , 11. svibanj 2023. u 07:00
Prozivke da Hrvatska pošta jedina u EU naplaćuje kontrolne preglede malih paketa naručenih iz trećih zemalja nisu bile opravdane/P. Macek/PIXSELL

HP je naknadu objašnjavao reakcijom na uvođenje naplate PDV-a pri uvozu svih pošiljki, koja je na snazi od srpnja 2021.

Prozivke koje je prije dvije godine u domaćoj javnosti izazvala odluka Hrvatske pošte da jedina u EU naplaćuje kontrolne preglede malih paketa naručenih iz trećih zemalja nisu bile opravdane.

AZTN, koji je postupak protiv HP-a pokrenuo po službenoj dužnosti, objavio je da ga je obustavio jer nije utvrdio zlouporabe vladajućeg položaja. Uvođenje naknade koju su obračunava za zastupanje pri izradi carinskih deklaracija za pošiljke realizirane unutar IOSS sustava podiglo je buru i žestoke kritike državne tvrtke, jer se dogodila u vrijeme kada je snažno porasla on-line kupnja.

HP je naknadu objašnjavao reakcijom na uvođenje naplate PDV-a pri uvozu svih pošiljki, koja je na snazi od srpnja 2021., a kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura naplaćuje 18,50 kuna s PDV-om, te za robe vrijedne od 150 do 1000 eura 37 kuna.

Nakon provedene analize AZTN je zaključio da HP nije jedinstven slučaj naplate ove usluge. Iz prikupljenih podataka utvrdio je da istu uslugu naplaćuju i nacionalne pošte Slovenije, Slovačke, Rumunjske, Grčke, Mađarske, Poljske, Austrije, Nizozemske i Belgije.

Usto, HP nije i jedini koji uslugu naplaćuje u RH. Čine to, navode u objavi, još tri poduzetnika, a za AZTN je presudno što HP visinom naknade ne zlorabi vladajući položaj na tržištu. U usporedbi s njihovim cijenama, ističe AZTN, naknada HP-a od 18,50 kuna (2,46 eura) nije prekomjerno visoka.

Kako stoji u objašnjenju, ni stopa profitne marže od 0-5% ne ukazuje na to da bi bila riječ o usluzi čija se cijena ne može dovesti u razumnu vezu s ekonomskom vrijednošću usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close