Hotel Maestral za 153 milijuna kuna prodan vlasniku Super Sport kladionice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2019. u 12:01
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Potpisali su ga ministar državne imovine Goran Marić, direktorica za stjecatelja PND strategije Matea Mateković i ravnatelj CERP-a Milan Plećaš.

Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Hotela Maestral iz Dubrovnika tvrtki PND Strategija, čiji je osnivač i vlasnik kladionice Super Sport, Danko Ćorić u vrijednosti 153,5 milijuna kuna, potpisan je u utorak, izvijestilo je Ministarstvo državne imovine.

Potpisali su ga ministar državne imovine Goran Marić, direktorica za stjecatelja PND strategije Matea Mateković i ravnatelj CERP-a Milan Plećaš.

"Ovo je velik uspjeh. Nakon osam neuspjelih natječaja i devetog kruga, konačno je proces uspješno završio. Upravno vijeće CERP-a donijelo je odluku o prihvaćanju najpovoljnije ponude i time je završila posljednja privatizacija hotelskog kompleksa u Republici Hrvatskoj. U posljednja tri natječaja hotelsko – turističkog sektora u državni proračun osigurali smo oko 600 milijuna kuna i više od 2,5 milijarde kuna investicija. Očekujemo da kupac što prije pristupi poslovnim planovima ulaganja i podizanja na što višu razinu kategorizacije hotela, jer je nedopustivo da Dubrovnik ima hotele s jednom ili dvije zvjezdice", rekao je ministar Marić

Matea Mateković najavila je skoru realizaciju projekta, jer, kako je rekla, smatra da hoteli Maestral zaslužuju imati puno bolju poziciju nego što je imaju u ovome trenutku.

"U najkraćem roku ćemo preuzeti poslovnu dokumentaciju i krenuti sa pripremom hotela za nadolazeću turističku sezonu", istaknula je ona.

CERP je 6. studenoga prošle godine prihvatio obvezujuću ponudu zagrebačke tvrtke PND Strategija za kupnju 68,94 posto dionica Hotela Maestral. PND Strategija je za taj vlasnički udio ponudila 153,5 milijuna kuna, što je 26,7 milijuna kuna više od početne cijene.

Ponude su dale i dvije češke tvrtke – J&T IB Capital Markets, koji je nudio 145,9 milijuna kuna te Eco Investment, čija je ponuda iznosila 141,07 milijuna kuna. 

CERP je u kolovozu prošle godine raspisao natječaj za kupnju 355.520 dionica ili 68,94 posto temeljnog kapitala Hotela Maestral, po početnoj cijeni od 126,8 milijuna kuna. U tom pozivu je između ostalog napomenuo da će se prilikom odlučivanja o izboru najpovoljnije ponude voditi najvećom ponuđenom cijenom.

Taj natječaj je raspisan nakon što je na natječaju završenom u veljači stiglo 40 pisama namjera, a nakon toga samo jedna obvezujuća ponuda, i to češkog J&T IB Capital Marketsa, koji je ponudio 114,2 milijuna kuna, kolika je bila i početna cijena. 

CERP je tu ponudu odbacio, objasnivši da je od češkog ponuđača, iako je ponudio početnu cijenu, očekivao više, s obzirom da se radi o dubrovačkoj hotelskoj kući na atraktivnoj lokaciji.

Hoteli Maestral bili su posljednja velika hotelska kuća u Hrvatskoj u većinskom državnom vlasništvu. Ta tvrtka u svom sastavu ima pet hotela – Uvala, Splendid, Komodor, Vis i Adriatic – i paviljon Adriatica Rooms, koji raspolažu s ukupno 473 sobe i 933 ležaja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uvijek je zabavno čitati o lupetanjima ministra Matića, gotovo svaka njegova izjava sadrži jedan do dva bisera.

Dakle:
– sretan je zbog uspjeha, a uspjeh je to što hotele na jednoj od najboljih lokacija na Jadranu nije ni pomislio kupiti nijedan globalni operator hotela, iako takvi imaju toliko novca da kupuju i po bugarskoj provinciji ako nanjuše ikakav potencijal (a ovdje ga, očito, nema)
– očekuje da vlasnik što prije počne investirati – hoteli su, dakle, tobože, privatizirani, a državni činovnik je već krenuo propisivati privatnom vlasniku što će raditi sa svojom imovinom
– nedopustivo je da Dubrovnik ima hotele sa dvije zvjezdice, iako profesionalni touroperateri smatraju da je 3 zvjezdice ekonomski maksimum za destinaciju jeftinog masovnog turizma poput Dubrovnika (a vezano je i za ono što sam naveo u prvom stavku) – to bi dosad doznao da ima pojma i o čemu.

Niska od bisera…

New Report

Close