Hosteli za vikende Adventa bili 100% puni

Autor: Marija Crnjak , 02. siječanj 2019. u 22:00
Zagreb je dosegnuo brojku od 214.000 noćenja tijekom adventa/Davor Puklavec/PIXSELL

Uz ljeto, prosinac hostelima nosi najjači promet. Ovaj Advent bio im je jednak ili nešto bolji od lanjskog.

Iako još nije poznata točna brojka, dobar dio od ukupno 214 tisuća noćenja u Zagrebu za vrijeme Adventa ostvaren je u jednom od 40-tak hostela, kojima uz ljetnu sezonu prosinac nosi najbolji promet u godini. Vodeći zagrebački hosteli proteklog prosinca zabilježili su jednake ili nešto bolje rezultate u odnosu na godinu ranije, ovisno o prodajnoj politici i ostalim okolnostima poslovanja, a najbolje su prošli oni koji su čekali do zadnjeg časa rezervaciju vikenda.

"U nekom trenutku još na početku prosinca smo shvatili da je za vikend teško pronaći slobodan krevet u Zagrebu i odlučili smo riskirati te što manje toga prodati unaprijed, već smo čekali do zadnjeg časa i povećali individualnu ponudu kako bi ostvarili više cijene smještaja. Tako smo izuzetno zadovoljni s rezultatom na Novu godinu, i to se pokazalo kao odličan potez koji nam je u prosincu povećao prihod", pojasnio nam je u srijedu Andrija Pirnat, vlasnik Swanky Mint Hostela. 

Kulisa za 'Winter Garden'
Radi se o hostelu s 50 kreveta koji spada u najskuplje zagrebačke hostele s ponudom više nalik luksuznim boutique hotelima, i inače je  jedini zagrebački hostel s vanjskim bazenom, koji je za vrijeme Adventa poslužio kao kulisa za njihov program Winter Garden.  U ovoj godini u Swanky Mintu najviše su zamijetili rast broja gostiju iz Italije, uz koje su najbrojniji bili gosti iz ostatka regije, Slovenije, BiH, Srbije, ali i udaljenih tržišta poput Amerike, Kanade te V. Britanije. Kao i Swanky, hostel Chillout Gorana Osredečkog značajan dio prihoda ostvaruje od sadržaja namijenjenih vanjskim gostima, lokalcima koji se s gostima hostela okupljaju u baru i restoranu.

"U baru imamo stalan program s različitim sadržajima, od gaming večeri do karaoka i stand up komedije, i tu ostvarujemo značajan dio prihoda koji olakšava poslovanje hostelskog dijela posla, koji je izazovan zbog i dalje relativno niskih cijena koje se mogu ostvariti", pojašnjava nam Osredečki. Chillout je za ovog Adventa imao oko 5 posto rasta broja noćenja, ali ne zamjećuju značajan pomak u prometu u odnosu na prošli prosinac. I čitava 2018. bila je otprilike na razini godine ranije.  I Hostel Taban bio je 100 posto popunjen svakog vikenda za vrijeme Adventa, uz 70-tak posto popunjenosti radnim danom, čime je zadovoljan vlasnik Tabana Ivan Cvitković. 

Rast do 15 posto
"Svake godine sve je bolje i 2018. će nam biti najbolja godina poslovanja od otvaranja prije sedam godina. Ovaj Advent od prošlog nam je bio bolji za oko 10-15 posto. Već sad poslije Nove godine gosti se razilaze", pojašnjava Cvitković. Rast broja apartmana u privatnom smještaju ne smatra značajnom konkurencijom u zimskom periodu, jer je ponuda Tabana, kao i ostalih hostela sve više slična hotelskoj, od kupaonica u svakoj sobi do besplatnog bežičnog interneta. 

Blagdanska turistička statistika

Najviše noćenja u Zagrebu
Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnim segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, odnosno u razdoblju od 21. do 31. prosinca ostvareno 159.031 dolazaka i 385.514 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje 2017. godine predstavlja rast od 13 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima. U navedenom su razdoblju strani turisti ostvarili više od 114.000 dolazaka te više od 289.000 noćenja što predstavlja rast od visokih 14 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima. Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Austrije (56.000 noćenja), Slovenije (43.000 noćenja), Italije (36.000 noćenja), Njemačke (33.000 noćenja) i BiH (22.000 noćenja). Destinacije u kojima je ostvareno najviše noćenja su Zagreb, Opatija, Dubrovnik, Poreč i Rovinj. Top 10 destinacija s najviše noćenja zaključuju još i Split, Mali Lošinj, Zadar, Umag te Crikvenica.

Komentirajte prvi

New Report

Close