Horvat zaziva 2,2 milijarde kuna iz EU, ali i ulagače iz Izraela, SAD-a i Kine

Autor: Marija Brnić , 07. svibanj 2019. u 12:01
Ministar Darko Horvat/Sandra Šimunović/PIXSELL

Četiri natječaja MINGO-a i Ministarstva znanosti u visokoj fazi gotovosti i očekuje se skoro raspisivanje, kaže Horvat, a plan je da ulaganja u R&D dosegnu 1,4% BDP-a.

Više od 5,5 milijardi kuna procijenjena je vrijednost tristotinjak inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus u Hrvatskoj, istaknuo je ministar gospodarstva Darko Horvat na sjednici Nacionalnog inovacijskog vijeća, krovnog tijela za koordinaciju provođenja strategije pametne specijalizacije.  

I Bruxelles i proračun
Dajući pregled inovacijskog sustava, kazao je kako će se kroz strukturne fondove osigurati 2,23 milijarde kuna, dok će dio novca osigurati državni proračun.  U proteklih pola godine Horvat kaže kako se uspjelo uvjeriti Europsku komisiju da Hrvatska ima inovacijski sustav, što je, među ostalim, bilo važno i da se dobije svjetlo za četiri natječaja vrijedna više od 2,2 milijarde kuna, koji su u visokoj fazi gotovosti i očekuje se skoro raspisivanje.

Važan iskorak je, tvrdi, i osnivanje inovacijskih vijeća za industriju, te za razvoj ljudskih potencijala, kao i Nacionalno vijeće za znanosti i obrazovanje. Ta tijela su podrška NIV-u i omogućuju identifikaciju inovacijskog potencijala, a posebno važnim Horvat ističe i činjenicu da 70 posto sudionika u tematskim vijećima dolazi iz realnog sektora. U tim tijelima sudjeluju i predstavnici znanstveno-istraživačke zajednice i tijela javne vlasti, no većinska participacija poduzetničkog sektora i pristup gospodarskom razvoju "odozdo prema gore" kako Horvat naglašava jamči da se ne zaustavljaju dobre privatne inicijative.

Horvat kaže i kako se intenzivno razgovara s institucijama zemalja u okruženju, ali i s onima iz Izraela, Amerike i Kine, koje imaju financijsku sposobnost, a nedostaju im kvalitetni projekti, da se sa svojim kapitalom uključe u financiranje dobrih inovativnih ideja i razvijaju ih u Hrvatskoj te da ovdje investiraju.

'Dijaspora je zainteresirana'
Predsjednik tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života Dragan Primorac na sjednici Nacionalnog inovacijskog vijeća istaknuo je kako postoji i velik interes znanstvenika iz dijaspore da participiraju u razvoju jedne drugačije i moderne Hrvatske. Ministar gospodarstva podsjeća i da je cilj da Hrvatska bude međunarodno prepoznata po znanstveno-istraživačkoj izvrsnosti i da se takvim pristupom i povećanjem konkurentnosti do 2020. ulaganja u R&D povećaju s današnjih 0,87 posto BDP-a na 1,4 posto.

Među provedenim pozivima za dodjelu bespovratnog EU novca poslovnom sektoru za istraživanje, razvoj i inovacije najvredniji su natječaji za povećanje razvoja novih proizvoda IRI1, čija je alokacija 998 milijuna kuna, a dosad je ugovoreno 684 milijuna kuna za 87 projekata, te natječaj za podršku razvoju Centara kompetencija s alokacijom 786 milijuna kuna, a dodjela je u tijeku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close