Horvat prihvatio poziv za službeni posjet Turskoj

Autor: Marija Brnić , 11. veljača 2020. u 22:00
Turska ministrica trgovine u HGK/Patrik Macek/PIXSELL

Turska ministrica trgovine Ruhsar Peckan uzvraća gostoprimstvo ministru gospodarstva RH.

Ministar gospodarstva Darko Horvat prihvatio je poziv turske ministrice trgovine Ruhsar Peckan za službeni posjet u Izmiru u rujnu s gospodarskom delegacijom.

Poziv je turska ministrica uputila jučer, tijekom službenog posjeta Hrvatskoj, a s ciljem da se definira nove potencijalne sektore za ekonomsko povezivanje dvije zemlje, pored turizma i automobilske industrije. Turska je prema podacima HNB-a 20. na ljestvici izravnih stranih ulaganja s 213 milijuna eura uloženih od 1993., a posljednjih godina robna razmjena intenzivno raste, pa nije slučajno da se idući susret gospodarstvenika dogovara u Izmiru, turskoj glavnoj izvoznoj luci, i to u sklopu 89. međunarodnog sajma, najvećega u Turskoj.

Ministrica trgovine nedavno je objavila da je turski izvoz lani dosegnuo novi povijesni rekord 180,5 milijarde UDS, a i uvoz je pao, pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 86%. Trgovina s Hrvatskom također doseže rekordne razine – izvoz je prema DSZ-u u jedanaest mjeseci 2019. povećan za 25%, na 120 milijuna eura, a uvoz iz Turske za 15%, na 335 milijuna.

U uvozu dominiraju automobili, odjeća, televizori, hladnjaci i drugi električni uređaji, dok izvozimo željezni otpad i mineralna gnojiva. Predsjednik Komore Zagreb i supredsjedatelj Hrvatsko-turskoga poslovnog vijeća Vitomir Klasić na hrvatsko-turskom forumu u HGK-u istaknuo je da postoji velik potencijal za nove poslove u industrijskoj kooperaciji na principima podugovaranja, npr. u automobilskoj industriji, za koju u Hrvatskoj veći broj uspješnih tvrtki radi za najveće europske proizvođače automobila.

Na skupu je sudjelovalo 10-ak tvrtki iz dvije zemlje koje su već stekle iskustvo poslovanja na ovim tržištima, poput turskih grupacija Dogus, Rixos, MB Holdinga, TAV, te Global holdinga, Ford Otosana i Alarko Holdinga.

Iz Hrvatske su na forumu sudjelovali Končar, Ce-Za-R, CBBS, Feroimpex automobilska tehnika, E.G.O. Elektrokomponente, Dok-ing, ali i M+ Grupa koja je krajem siječnja preuzela tursku tvrtku CMC, najveći call-centar s prihodima od 40 milijuna eura, s planom razvijanja novih usluga za korisnike iz SAD-a i drugih zemalja, te Poljoprivredni institut Osijek, koji osim što izvozi sjeme poljoprivrednog bilja u Turskoj s tvrtkom Tareks radi i na projektu selekcijske stanice za oplemenjivanje bilja.

Komentirajte prvi

New Report

Close