Horvat o rastu BDP-a: ‘Konačni cilj nije ni rast investicija ni izvoza ako to ne može osjetit mali čovjek’

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2019. u 10:54
Foto: Borna Filic/PIXSELL

“Mi u ovom trenutku pripremamo 2 velika natječaja. Nova inovativna mreža RH daje prve rezultate”, priča.

Ministar Horvat u Prelogu izjavio je kako smatra da su razuvjerene "sve nevjerne Tome" koji nisu vjerovali u rast hrvatskog gospodarastva.

"Ono što je najbitnije za nas, kad su me pitali na početku mandata, rekao sam rast industrijske proizvodnje. Četiri mjeseca idustrijska proizvodnja raste", kaže Horvat.

"Mi u ovom trenutku pripremamo 2 velika natječaja. Nova inovativna mreža RH daje prve rezultate", priča.

"Spustimo loptu na zemlju, napravimo sve što možemo da bi bi bilo kontinuiteta. Konačni cilj nije ni rast investicija ni izvoza ako to ne može osjetit mali čovjek. Kad uspijemo osigurati da nam neto plaća bude na razini tisuću eura i posložimo sustav da razlika u cijeni rada neto i bruto bude što manja moguća, tada ćemo imati priliku razgovarati o kvalitetnim radnim mjestima i najjačoj demografskoj mjeri. Kad se to dogodi, nitko više neće poželjeti otići iz ovako prekrasnog grada", rekao je minsitar.

Što se tiče broda jaružala koji je ostao Hrvatskoj nakon što je Jan de Nul naplatio jamstva, ministar kaže da je država platila ukupan iznos jamstava oko 4,4 milijarde. Izgledno je da će se raskinuti ugovori za gradnju još dva broda jer se u pulskom brodogradilištu više ne mogu graditi, govori Horvat. 

"Državni proračun takav pritisak više ne može, ali i ne želi, podnositi", kaže Horvat ne odbacujući u ovom trenutku u potpunosti mogućnost da brod jaružal završe radnici Brodosplita.  

"Što će se događati sad nakon stečaja su otvorene mogućnosti i otvorena pitanja", kaže Horvat na pitanje ima li mogućnosti da Debeljak ili Končar ipak postanu strateški partneri.

"Svaki put kad smo rekli 'Evo, država je spremna, očekuje vaš support, od privatnog sektora tog supporta nije bilo", kaže Horvat.

Komentari (1)
Pogledajte sve

tko ce biti iz vlade kazneno prijavljen jer nisu odredili tko ce biti u NO Uljanika…sto po zakonu moraju odrediti jer drzava kao dionicar ima prava ali i OBVEZE?

New Report

Close