Horvat: Bit će istrage o gradnji u Petrinji, sjest ćemo s akterima za stol

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2021. u 13:06
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat uoči sjednice Vlade rekao je da se dobivenih 5,1 milijardi iz Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba može interventno koristiti i za Sisačko-moslavačku županiju.

Hrvatska ima 12 tjedana za pripremu nove prijave Fondu solidarnosti za Sisačko-moslavačku županiju, a koliko će dobiti, znat će za otprilike tri mjeseca, rekao je ministar Darko Horvat.

Također, istaknuo je da su poslani nalozi za projekte prema kojima će se, ovisno o stradalim kućanstvima, država odgovoriti u gradnji zamjenskih trajnih objekata.

Komentirajući kako su zgrade u Petrinji građene i kako neke očito nisu poštovale sve standarde jer su se urušile poput kuća od karata, Horvat je rekao:

“Hoće, bit će istrage, ali da nam se to ne ponovi, treba nam sustavna priprema – natječaj za ovlaštene projektante, instituciju koja će raditi kontrolu, operativne koordinatore, da bi ovo sad bilo po pravilu struke. Zakonodavni okvir je na snazi i sudionici u gradnji imaju punu odgovornost, a Zakon o gradnji jasno definira tko su oni, ljudi koji projektiraju, nadziru i provode gradnju”, piše N1.

Dodao je da se još ne razmišlja o tome tko će provesti istragu jer “sad je prioritet osigurati svima adekvatan privremeni smještaj i vratiti normalno stanje”. O odgovornosti župana Ive Žinića rekao je:

“Kako Žinić tako i drugi akteri tadašnje obnove, sjest ćemo s njima za stol. Središnji državni ured ima sve podatke i zato zazivati bilo čiju odgovornost je bespredmetno dok ne budemo sto posto sigurni što se događalo i tko su bili akteri.”

Podsjetimo, arhitekt Ivan Križić u N1 Studiju uživo komentirao je situaciju nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je rekao da zakoni jasno propisuju način gradnje i da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo – kriminalom.

“Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal i na njih trebaju reagirati službe zadužene za kriminal”, rekao je Ivan Križić komentirajući lošu gradnju u Petrinji: “Prema zakonima koji reguliraju gradnju zna se tko odgovara u propustima. Za to nema druge riječi osim da je to kriminal. Propisano je koja je uloga nadzornog inženjera, voditelja gradnje, investitora… Siguran sam da je to proces koji mora ući u domenu istraživanja kaznene odgovornosti.”

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close