Horvat: Ako Kinezi odustanu od brodogradilišta, to ćemo prihvatiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2019. u 13:32
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mogućnost ulaska kineskih investitora u Uljanik grupu, kojoj pripada i 3. maj, aktualizirana je za vrijeme prošlotjednog summita 16+1.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u srijedu kako ne zna je li današnje ročište na kojemu se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno zbog interesa kineskih ulagača, a na upit što ako Kinezi odustanu odgovorio da će onda "prihvatiti tu činjenicu".

Na pitanje što misli zašto je ročište odgođeno, Horvat je na ulasku u Banske dvore odgovorio protupitanjem: "Biste li mi vi znali reći, zbog čega?".

Upitan, pak, misli li da je to učinjeno "zbog Kineza", odgovorio je s "pojma nemam".

Na dodatni novinarski upit kupuje li zapravo vrijeme i što će biti ako Kinezi kažu da nisu zainteresirani, odgovorio je da će onda "prihvatiti tu činjenicu".

Mogućnost ulaska kineskih investitora u Uljanik grupu, kojoj pripada i 3. maj, aktualizirana je za vrijeme prošlotjednog summita 16+1.

Ministar Horvat tako je u prošli četvrtak za obilaska gradilišta Pelješkog mosta potvrdio da se s članovima kineske poslovne delegacije, koja je bila u posjetu Hrvatskoj, razgovaralo o njihovom mogućem angažmanu u restrukturiranju Uljanika i 3. maja.

"U ovom trenutku mogu reći da smo započeli razgovore", rekao je tada Horvat i dodao kako neće "prejudicirati nikakve događaje koji bi se mogli dogoditi" te da će o svemu pravovremeno informirati javnost.

Ipak, naznačio je da su Kinezi pokazali interes za to kakve brodove je moguće izgraditi u Puli i Rijeci, kako i za projektnu dokumentaciju.

U medijima se, pak, pojavila informacija kako se o mogućem angažmanu u Uljanik grupi razgovara s predstavnicima kineskog državnog brodogradilišta CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation).

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u srijedu je još jednom odgođeno ročište na kojemu se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maju, a novo je zakazano za 5. lipnja.

Ročište je odgođeno kako bi se dala šansa novoj upravi da pronađe sredstva za privremeno financiranje, budući je, kako je rečeno, u prošlih desetak dana napravljeno puno na ugovaranju i traženju novih poslova.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakva država, kad ti političare koji ju vode motaju Kinezi ko u lunaparku.
Prošli tjedan imali zakazan sastanak za 16.04. , ovaj tjedan opet prijetnja stečajeva.
Stečaj je polako, ali sigurno postao br. 1 instrument podizanja vrijednosti komercijalnih nekretnina u zemlji.
Bilo bi komično. Da nije istinito.

New Report

Close