Holy: I dalje stojim pri svojoj tvrdnji da ću napustiti SDP

Autor: Agencija VLM , 19. lipanj 2013. u 14:57
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Ja se još uvijek nadam da će Vlada promijeniti svoj stav i u zakon ipak definirati nacionalnu parkovnu agenciju”, rekla je Holy.

Ukoliko moji amandmani na Zakon o zaštiti prirode ne prođu i dalje stojim pri svojoj tvrdnji da ću istupiti iz SDP-a, poručila je novinarima nakon rasprave o tom zakonu SDP-ova Mirela Holy. U ovom trenutku, dodaje, još ne razmišlja gdje vidi svoju političku budućnost kad izađe iz SDP-a jer se još nada da će njena stranka biti "vjerodostojna".

– Ja se još uvijek nadam da će Vlada promijeniti svoj stav i u zakon ipak definirati nacionalnu parkovnu agenciju, jer je to u skladu s racionalnim razlozima, a i s predizbornim obećanjima. UNDP-ova analiza je pokazala da je od pet razmatranih modela nacionalna parkovna agencija i sustav poboljšanja postojećeg stanja dobio jednaki broj bodova. Dakle, tu je samo stvar o političkoj odluci, nije stvar stručne odluke. S obzirom na činjenicu da je sustav dobro ocijenjen ja ne vidim zbog čega Vlada ne bi donijela odluku o tome da se uvede nacionalna parkovna agencija – rekla je Holy te dodala da je razumna osoba koja bi mogla prihvatiti odluku SDP-a da odustane od osnivanja Agencije ako bi za to postojali utemeljeni argumenti.

– Ja do sada nisam čula utemeljene argumente jer, ponavljam, ministarstvo je naručilo studiju od UNDP-a i ona je dala jednaki broj bodova poboljšanju postojećeg modela i nacionalnoj parkovnoj agenciji – zaključila je Holy koja bi mogla uskoro čuti te "utemeljene argumente" jer ju je ministar Mihael Zmajlović pozvao na radni ručak na kojem bi joj iznio argumente protiv agencije. Nada se, dodaje, da će ih biti spremna prihvatiti jer imaju zajednički konačni cilj – a to je unapređenje sustava upravljanja zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima te parkovima prirode.

– Meni bi iskreno bilo zaista žao da izađe iz SDP-a prvenstveno zato jer za to ne postoje razlozi. U Planu 21 nije se govorilo o sredstvima, nego o cilju, a to je da ćemo unaprijediti sustav. Kako ćemo to učiniti, postoji više rješenja, jedno je osnivanje Nacionalne parkovne agencije, a drugo je unapređenje postojećeg sustava. Hrvatska struka i međunarodni stručnjaci iz tog područja preporučaju unapređenje i ja sam za to kako bismo ostvarili cilj iz Plana 21 u što kraćem roku sa što manje novca, što efikasnije – objasnio je Zmajlović koji smatra da bi agencija bila preveliki rizik da se demontira postojeći sustav upravljanja parkovima prirode i nacionalnim parkovima.

– I to samo zato da bismo osnovali još jednu agenciju za koju znamo u ovom trenutku da predstavlja preveliki rizik u smislu da će se postići sve što se želi postići. A znamo da u kratkom roku možemo sa unapređenjem postojećeg sustava poraditi na tome da se novac namjenski troši, da se strateško planiranje vezano uz zaštićena područja koordinirano provodi i da ćemo to postići u najkraćem mogućem roku – tvrdi Zmajlović koji zbog osobnog imidža, ali i imidža cijelog svog resora ne planira ulaziti u nikakve rizike.

– Ne ukoliko imamo procjenu struke da to predstavlja rizik i da je izvjesno da u kratkom periodu takav projekt jedne Nacionalne parkovne agencije neće polučiti rezultate – samouvjeren je Zmajlović. Na pitanje što ako premijer lupi šakom o stol i kaže da amandmani moraju proći, Zmajlović je odgovorio kako to nije njegov stil rada te kako se stvari ne lome preko koljena ako postoje racionalni, razumni i na struci utemeljeni argumenti kao u ovom slučaju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

nažalost ima veća muda nego sva muška populacija sabora.

Vraća se obitelji Adams.

Nije me briga za nju ni za sdp ali već je i Bogu i ljudima dosadila s tim odlascima,što ju drži više tamo.

New Report

Close