Holy bi referendum za reformu javne uprave, Ribiću to ne smeta

Autor: Suzana Varošanec , 20. kolovoz 2014. u 22:00
Dancima nije trebao referendum, društvenim konsenzusom srezati su broj regija, navodi Holy/FOTOLIA

Plan je: prvo javna rasprava, a ako je otpor velik, ići s pitanjem tipa podržavate li smanjenje broja službenika.

Gospodarski oporavak i rast uvjetovani provedbom strukturnih reformi u Hrvatskoj kasne, a u predizborno vrijeme reforma javne uprave pravi je science fiction.

No, ne i za Mirelu Holy, čelnicu ORah-a, stranke u usponu, jer bi do šest milijardi kuna ušteda tom reformom došla, ako ne ide drukčije, referendumskim putem. Holy je Poslovnom potvrdila da će se u konačnici, ako ne uspije društveni konsenzus, morati ići na referendum. Gospodarskom je programu njezine stranke misao vodilja prijelaz s neoliberalnog koncepta na cirkularnu ekomoniju i uz ideju održivog razvoja. No, pitanje je je li održiva ideja referendumskoga izjašnjavanja građana za ili protiv te reforme.

Kako je Holy objasnila za Poslovni dnevnik, prije svega je potrebna kvalitetna javna rasprava kako bi se građani temeljito informirali. Danski je primjer znakovit, kaže, jer su društvenim konsenzusom Danci uspjeli srezati broj svojih regija. Ako se, pak, pojavi velik otpor zainteresiranih strana, onda bi se moralo ići s referendumskim pitanjem, tvrdi. Što se konkretnog pitanja tiče, kako bi ono glasilo, ovisilo bi o sadržaju predložene reforme. Bilo bi u stilu podržavate li smanjenje broja službenika na točno određeni način i uz navođenje financijskih ušteda. "Hrvatska nema šanse ako ne napravi temeljitu reformu javne uprave jer je to alat za svaku drugu reformu", kaže ljutita protivnica uravnilovke u pogledu rezanja broja zaposlenika i smanjenja plaća. Štoviše, želi punu afirmaciju kriterija kvalitete rada. O tome već razgovora sa sindikatima i ne očekuje njihovo protivljenje uvođenju objektivnih kriterija i dokidanju političkog kadroviranja.

"Moj je dojam da su sindikati jako svjesni svega", kaže. Sidikalist Vilim Ribić to komentira prisjećanjem na svoje riječi s početka mandata Kukuriku Vlade, da je reforma javne i državne uprave pretpostavka uspješnog rada Vlade. Holy je, tvrdi, pogodila ono što je premijer Milanović fulao. "Pokazuje da ima viziju i da zna kojim redom treba vući ključne poteze, prva je na redu reforma javne uprave, a onda javnih poduzeća", kaže Ribić. ORaH će prijedlog politika javne uprave iznijeti potkraj rujna te otvoriti javnu raspravu.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Političari mogu uvesti 100 novih poreza i zaposliti 100 tisuća ljudi u državnoj administraciji, ali kad ti problemi dođu na naplatu – onda je potreban referendum? To je samo još jedan izgovor za nerad i nesposobnost.

reforma javne uprave je političko pitanje o kojemu odlučuju vlada i sabor a referendum sa pitanjem u smislu “podržavate li smanjenje broja službenika” u aktualnoj situaciji gdje je polovica od svih u Hr zaposleno upravo u drž. i javnih službama, uz demagogiju sindikata i strah drž i javnih službenika i članova njihovih obitelji od gubitka radnog mijesta bio toliki da bi Orah i Mirelato doživjeli teški debakl iako je inicijativa da se uvede reda u taj metastazirani sektor koji je postao svrha samome sebi i neizdrživo opterečenje po Hr građane i gospodarstvo i više nego potrebna!

bolje je da se pristupi referendumskom pitanju u smislu da se ograniči potrošnja države na način da se u Ustav uvede instrument koji će potrošnju drž i lokalne uprave financijski ograničiti najvišom dopuštenom stopom ukupnog oporezivanja građana, postotkom BDPa, postotkom izdvajanja iz proračuna te zabranom daljnjeg zaduživanje što će, shodno tome, samo po sebi, dovesti do neophodnih reformi kojima će se predmetni sektori dovesti u realni ili zadani okvir!

ODLIČNO MIRELA ! Ogromna , javna , neučinkovita , nedodirljiva
JAVNA UPRAVA napokon bi se “rastjerala ” po pametnom principu i
pametnim uštedama……… Na kraju balade…..VIŠAK NOVACA U PRORAČUNU…

Umjesto kritika…dajte joj zraka nek diše punim plućima …….!

ako nam je Holy jedina svijetla točka u politici, trajni ostanak u mraku tunela je bolja opcija

New Report

Close