Holding zbog štednje pripaja 3 tvrtke, Grad muče ‘kosturi iz ormara’

Autor: vjeko , 07. rujan 2021. u 22:00
Tomašević kaže da je nova vlast uspjela uštedjeti 400 mil. kn/PATRIK MACEK/PIXSELL

Nakon odobrenja Gradske skupštine ZG Holdingu će se pripojiti AGM i Centar, a Zagrebačka stanogradnja postaje dio GSKG-a.

U svrhu ušteda Zagrebački holding najavio je pripajanje triju tvrtki kojima je jedini osnivač, a posluju izvan kišobrana gradskog komunalnog giganta. Nakon odobrenja Gradske skupštine ZG Holdingu će se pripojiti AGM i Centar, dok će Zagrebačka stanogradnja postati dio Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva.

“Namjera pripajanja je postizanje racionalizacije u poslovanju i povećanje poslovne efikasnosti odnosno povećanje učinkovitosti poslovanja i upravljanja”, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi na kojoj kotira 2,3 milijarde kuna obveznice s dospijećem u srpnju 2023.

AGM je gradska tvrtka za izdavaštvo, od 2017. na čelu joj je Stjepan Bekavac, a po podacima sudskog registra gubitak u prošloj godini iznosio je gotovo 3,3 milijuna kuna.

Tvrtkom Centar za sportsku djelatnost upravlja Tomislav Bilić, a prijavljeni minus lani je iznosio 77 tisuća kuna, no kumulativni gubici iz ranijih godina dosegnuli 2,4 milijuna kuna. I konačno, treća tvrtka kojoj slijedi pripajanje bez iznenađena također je gubitaš.

Zagrebačka stanogradnja bavi se građevinarstvom, njome od lani upravlja Željko Horvat, a pod kraj prošle godine podvukla je crtu pod gubitak od 4,6 milijuna kuna. Brzinskom računicom, samo tri marginalne gradske tvrtke u (prikazanom) gubitku su većem od preko deset milijuna kuna.

Ne čudi stoga da je gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak rekao da je nova gradska vlast uspjela ostvariti tek 400 milijuna kuna ušteda jer su rezovi “otišli na nove financijske kosture iz ormara” koji, kako se čini, ispadaju kao na traci.

Najavio je da slijedi rebalans “fiktivnog i nerealnog” proračuna. Kreativno sastavljanje proračuna Bandićeve vlasti, primjerice, planiralo je 1,1 milijardu prihoda od zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina iako nije bilo nikakve namjere realizacije prodaja, dok milijuni rashoda za ZET, čišćenje cesta od potresa i domovima za starije, uopće nisu bili prikazani.

Komentirajte prvi

New Report

Close