HOK-u neprihvatljiva diskriminacija vozača kamiona

Autor: Darko Bičak , 29. srpanj 2019. u 22:00
Prijevoznici iz Slavonije ostali zakinuti za korištenje za njih povoljnih graničnih prijelaz/Ivica Galović/PIXSELL

Korištenje graničnih prijelaza dopušteno samo za vozila iz susjednih županija.

Cestovni prijevoznici nisu zadovoljni hrvatsko-slovenskim sporazumom kojim se djelomično pokušao riješiti problem zabrane korištenja brojnih graničnih prijelaza za kamione.

Naime, iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) su poručili da ne prihvaćaju sporazum jer njime nisu obuhvaćeni prijevoznici iz svih dijelova Hrvatske.

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je kako je sa Slovenijom dogovoreno da će od 1. kolovoza 2019. granične prijelaze Rupa i Pasjak moći koristiti teretna vozila mase preko 7,5t, registrirana isključivo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj te u četiri dalmatinske županije. Prijelaze Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5t registrirana isključivo u Međimurskoj, i Varaždinskoj županiji, dok će Lupinjak i Razvor moći koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji.

U priopćenju prijevoznika HOK-a navodi se da su "zadovoljni što je prijevoznicima iz Dalmacije omogućen prolazak graničnim prijelazima kojima prirodno gravitiraju, ali drže nedopustivim da se uspjehom smatra završetak pregovora kojim je prijevoznicima iz županija istočno od Varaždina i Zagreba onemogućeno obavljanje prijevoza prema Italiji i dalje prema zapadu Europe.

Dodaju da su na ovaj način prijevoznici iz Slavonije ostali zakinuti za korištenje za njih povoljnih graničnih prijelaza te traže da se otvori granični prijelaz Jurovski Brod za slavonske prijevoznike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close