HOK: Protivimo se daljnjoj diskriminaciji obrtnika

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2022. u 22:00
HOK smatra da se paušalni obrt onih koji posluju s naručiteljima iz inozemstva ne može smatrati prikrivenim radnim odnosom/Igor Kralj/PIXSELL

HOK je održao sastanak s predstavnicima Središnjeg ureda Porezne uprave na temu pokrenutih nadzora paušalnih obrta zbog primijećenih pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) izvijestila je u petak o sastanku s predstavnicima Porezne uprave oko paušalnih obrta te naglasila važnost razlikovanja onih koji su primorani odlukom poslodavca umjesto radnog odnosa poslovati kao obrt i onih koji posluju s naručiteljima iz inozemstva, što se, po njima, ne može smatrati prikrivenim radnim odnosom.

HOK je održao sastanak s predstavnicima Središnjeg ureda Porezne uprave na temu pokrenutih nadzora paušalnih obrta zbog primijećenih pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona, navodi se u priopćenju.

Ističu da su ponovno prigovorili na zakonske odredbe koje ne bi smjele biti neprecizne i neodređene te stvarati pravnu nesigurnost i nestimulativno okruženje za obavljanje djelatnosti u kojem obrtnik nikada nije siguran postupa li ispravno.

Isto tako, HOK je istaknuo da se protivi daljnjoj diskriminaciji obrta i obrtnika, posebice jer se upravo obrt kao porezno najpogodniji gospodarski subjekt nametnuo kao izuzetno dobar izbor poduzetnika koji mudro ulazi u svijet poduzetništva sa što manjim troškovima.

Taj način poslovanja potaknuo je poduzetničku aktivnost, ističu te dodaju da je to dobro za hrvatsko gospodarstvo, posebice one koji su radili u sivoj zoni da uđu u zonu legalnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close