HOK protiv uvođenja zabrane izlaganja duhanskih proizvoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2013. u 17:12
Thinkstock

Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je da se iz prijedloga izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda izbaci odredba o zabrani izlaganja duhanskih proizvoda, upozoravajući kako će ta odredba izravno utjecati na poslovanje obrtnika trgovaca.

Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je da se iz prijedloga izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda izbaci odredba o zabrani izlaganja duhanskih proizvoda, upozoravajući kako će ta odredba izravno utjecati na poslovanje obrtnika trgovaca.

HOK je primjedbe na prijedlog izmjena tog zakona, u okviru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, uputio Ministarstvu zdravlja.

"Riječ je o jednoj od odredbi koja direktno utječe na poslovanje obrtnika maloprodajnih trgovaca, a odnosi se na zabranu izlaganja duhanskih proizvoda. Prijedlog Ceha trgovine HOK-a je da se zabrana izlaganja duhanskih proizvoda ukloni iz postojećeg prijedloga Zakona", navodi se u priopćenju HOK-a.

Objašnjava se kako će, iz perspektive maloprodajnih trgovaca, zabrana imati višestruke negativne posljedice na poslovanje – doći će do porasta troškova zbog preuređenja trgovina, past će prodaja cigareta zbog porasta ilegalne trgovine.

Kako duhanski proizvodi predstavljaju važnu kategoriju proizvoda u ponudi, Zakon će negativno utjecati na prihode maloprodajne trgovine koja snažno osjeća posljedice gospodarske krize i kojoj se ne nazire kraj, upozoravaju iz HOK-u i navode kako je od 2008. do danas zatvoreno više od četiri tisuće obrtničkih trgovina, a dodatno su financijsko opterećenje donijele odredbe Zakona o fiskalizaciji, kojem su se s početkom travnja morali prilagoditi i mali trgovci.

U HOK-u kažu kako iskustva Kanade i drugih zemalja, koje su uvele zabranu izlaganja duhanskih proizvoda, pokazuju da to nema statistički značajan efekt na postotak pušača, niti na trend opadanja stopa pušenja prisutan prije uvođenja mjere.

U nekim slučajevima, poput Islanda, postotak pušača među mladima od 15-19 godina porastao je sa 14,4 posto na 17,5 posto u godini kada je zabrana uvedena, a šest godina kasnije bio je 15,2 posto, navode iz HOK-a upozoravajući na efekt "zabranjenog voća".

Ističu i kako iskustvo Kanade pokazuje da je u roku od godine dana nakon uvođenja zabrane izlaganja zatvoreno gotovo 15 posto malih trgovina, a potrošači su se okrenuli ilegalnoj trgovini cigareta, koja jača posebice u kriznim vremenima.

Ministarstvo zdravlja na svojim je internet stranicama objavilo prijedlog izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a kojima bi se zabranilo izlaganje, odnosno vidljivost duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima te uvela apsolutna zabrana prodaje duhanskih proizvoda iz automatskih naprava.

Komentirajte prvi

New Report

Close