‘HOK će do iduće školske godine biti spreman preuzeti sve nove obveze’

Autor: Marta Duić , 16. rujan 2019. u 22:00
Šef HOK-a Dragutin Ranogajec sa suradnicima

Nije trebalo smanjiti ulogu gospodarstva u strukovnom obrazovanju. Hrvatska je to naučila na teži način, veli šef Hrvatske obrtničke komore.

Inicijativa Hrvatske obrtničke komore (HOK) ipak je "pala" na plodno tlo i vladajući su odlučili njezine savjete pretočiti u zakonsku praksu.

Zaključak je to jučerašnje konferencije za medije na kojoj se komorin čelnik Dragutin Ranogajec osvrnuo na izmjene Zakona o obrtu najavljene prošlog tjedna. 

Narušene veze
Dugo očekivane izmjene Zakona potvrdile su opravdana nastojanja i traženja HOK-a o nužnom, ponovnom osnaživanju utjecaju gospodarstva na obrazovanje za obrtnička zanimanja, poručili su jučer iz Komore uz opasku kako je zakonska izmjena iz 2013. naprasno narušila vezu između gospodarstva, svijeta rada i strukovnog obrazovanja. 

"Pokazalo se da nije dobro umanjiti ulogu gospodarstva u strukovnom obrazovanju. Nažalost, Hrvatska je to naučila na teži način, kroz pokušaj marginalizacije utjecaja tijela nadležnih za ovo područje. Izmjene koje su pred nama osnažit će hrvatsko obrtništvo i gospodarstvo u cjelini", uvjeren je Ranogajec, koji je jučer obećao da će, usvoje li se predložene izmjene do kraja 2019. Obrtnička komora do početka iduće školske godine biti spremna preuzeti sve obveze koje on implicira. A najvažnija od njih je uloga HOK-a u provođenju sadašnjih pomoćničkih ispita koji će se preimenovati u naučničke.

Riječ je, inače, o ispitu kojim učenici zapravo dokazuju da su usvojili praktične vještine i znanja kroz vanjsko vrednovanje pred neovisnim povjerenstvom. Ubuduće bi, nakon što su tu nadležnost izgubili 2013., u HOK-u sada opet imali važnu ulogu u tom procesu jer bi Komora sa srednjim strukovnim školama imenovala nadležno povjerenstvo. Osim toga, HOK će voditi i evidenciju i verifikaciju ugovora o naukovanju, a provodit će i ispite stečenih kompetencija mentora. 

Ništa bez mentora
"U obrazovanju za obrtnička zanimanja, jedna od najvažnijih karika kvalitetnog obrazovanja su mentori iz gospodarstva – bez njih nema naukovanja. Da bi uspješan poduzetnik postao mentor, potrebno je proći edukaciju", pojasnio je jučer Ranogajec.

Roditeljima i učenike je podsjetio da su stipendije uz pomoć HOK-a povećane za 100 posto u slučaju da upišu neko obrtničko zanimanje po jedinstvenom modelu obrazovanja. Novost je, dodaje, da poslodavci mogu dobiti naknadu za mentore koji će raditi s učenicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close