Hoće li turisti ostati gladni zbog predstečajne nagodbe?

Autor: Marija Crnjak , 03. lipanj 2013. u 16:42
Radnici Bizovačkih toplica također nisu dobili nekoliko plaća, zbog čega danas štrajkaju. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Proces predstečajne nagodbe u koji je ušlo 11 turističkih tvrtki odvija se paralelno s početkom turističke sezone, a i država i banke odbacuju planove restrukturiranja.

Proces predstečajnih nagodba u turističkim tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu, koje ponajprije državi i bankama te brojnim dobavljačima i vlastitim radnicima duguju na stotine milijuna kuna, pretvara se u opću paniku, umjesto da posluži kao "pospremanje" prije planirane privatizacije. Otegotna je okolnost što se proces predstečajne nagodbe u koji je ušlo 11 turističkih tvrtki odvija paralelno s početkom turističke sezone, te se zbog složenih dogovora s dobavljačima koji su u tijeku u hotelima boje da bi u pitanje mogla doći opskrba, odnosno sama usluga za goste koji pristižu u HTP Korčula, Hotele Podgora, Živogošće, Medena, Plat.., doznaje Poslovni.hr.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) zabrinut je i zbog motivacije radnika koji u većini navedenih tvrtki nisu dobili i po nekoliko plaća.

"Za sad se ne vide pozitivni primjeri postupaka predstečajnih nagodbi, što je vrlo zabrinjavajuće jer su tvrtke u vrlo lošoj situaciji i nemaju novca za osnovne potrebe u pružanju usluga. Teško je uvjeriti radnike da bez plaće moraju odrađivati sezonu. Stanje u nekim tvrtkama kao što je HTP Korčula je alarmantno", upozorava Andrić.

Dobar dio planova restrukturiranja tvrtki, koje su tijekom proteklih nekoliko mjeseci sastavljale uprave, bazira se na dokapitalizaciji od strane države, potom reprogramu kredita kod banaka te obročnom plaćanju dobavljačima.

Prva održana ročišta pokazala su da se državi takav model ne sviđa. Dosad je odbijen program financijskog restrukturiranja za Hotele Plat, koji duguju ukupno 200 milijuna kuna, a država i banke odbili su i plan Hotela Medena koji ima 177 milijuna kuna duga. Kod dijela društava restrukturiranje je uvjetovano ulaskom strateškog partnera, kao što je slučaj Bizovačkih toplica ili pak HOC Bjelolasica. Zbog neisplate plaća i neizvjesnosti, radnici Bizovačkih toplica danas su štrajkali.  

Neslužbeno doznajemo da državu brine što bi se u procesu dokapitalizacije smanjio temeljni kapital tvrtki, čime bi država u procesu prodaje zapravo bila na gubitku. Stoga se u Ministarstvu financija navodno razmatra opcija da država otpiše dio dugovanja, a ostatak reprogramira. Nije međutim poznato u kojoj je fazi navedena ideja. Naši sugovornici smatraju da bi takav potez države udobrovoljio i banke koje bi lakše pristale na reprogram kredita. U hotelskim kućama ovih dana izbjegavaju medije jer ne žele "talasati" i eventualno slati pogrešne poruke. Tako nam ni direktor HTP Korčula Nikica Šestanović nije želio pojasniti što stoji u njegovu navodno alarmantnom pismu koje je ovih dana poslao u Ministarstvo turizma zabrinut za rad hotela.

Eduard Andrić iz Sindikata međutim vrlo je jasan i za kaos koji je nastao optužuje AUDIO, Agenciju za upravljanje državnom imovinom koja je po njegovu mišljenju u ovom procesu trebala ima ti puno aktivniju ulogu.

"Sastavljanje programa restrukturiranja povjerena je uprava društava koje očito lutaju i sad će svi redom morati mijenjati planove, a AUDIO se nije uključio niti s konzultacijama", kaže Andrić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close