Hoće li se investoru Golfa na Srđu zamrznuti osmijeh?

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2013. u 12:19
Srdj je grad osvojo je tri vjećnićka mjesta, a cilj je zaustaviti projekt. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Još uvijek je neizvjesno sastavljanje novog Gradskog vijeća koje bi trebalo izglasati UPU, kao i rezultat budućeg glasovanja u kojem bi mogao presuditi “jezičac na vagi”.

Iako su investitori nedavno slavili zbog pozitivnog rezultata referenduma o projektu Golf na Srđu, pred bračnim parom Frenkel koji na Srđ želi uložiti milijardu eura stoji novi izazov donošenja Urbanističkog plana uređenja Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug, čija bi procedura projekt ponovno mogla vratiti unazad. Naime, još uvijek je neizvjesno sastavljanje novog Gradskog vijeća koje bi trebalo izglasati UPU, kao i rezultat budućeg glasovanja u kojem bi mogao presuditi "jezičac na vagi".

Kako upozoravaju lokalni mediji, iako je ponovno izabrani gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić nakon lokalnih izbora kao jedan od glavnih ciljeva istaknuo realizaciju projekta golfa na Srđu, koaliciji sastavljenoj od SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i DDS-a nedostaje još jedna ruka za sastavljanje većine u Gradskom vijeću. Istovremeno, rok za donošenje UPU-a navodno istječe na jesen, te se u slučaju da Gradsko vijeće ne izglasa postojeći UPU do tog roka, odnosno ako se ono ne uspije ni konstituirati, procedura donošenja UPU-a vraća na početak.

" Naš stav je odavno poznat. Smatramo kako nema nikakvih prepreka da UPU bude na dnevnom redu Gradskog vijeća što prije moguće. Nema više nikakvih razloga da se na bilo koji način to oteže, s obzirom da je riječ o tehničkom postupku", kazao je za duList prokurist tvrtke Razvoj Golf Ivan Kusalić. Premda u novom sazivu Gradskog vijeća sjede i tri člana inicijative „Srđ je Grad“, u čijem programu je kao jedna od ključnih točaka navedeno i zaustavljanje projekta na Srđu, Kusalić ističe kako se ne želi baviti politikom niti ga to zanima.

"Predloženi plan je legalan i potvrđen od svih institucija i treba ga potvrditi u skladu sa zakonom. I svi gradski vijećnici trebaju postupati u skladu sa zakonom", ističe Kusalić koji uopće ne želi razmišljati o opciji da se UPU ne donese na vrijeme.

"Zbilja mislim da nema razloga da se plan ne izglasa. Međutim, naravno da uvijek postoje ruke, većina i manjina. Iskreno se nadam da do toga neće dođi. Nema razloga da Gradsko vijeće ne potvrdi gradski projekt, koji je legalan i legitiman. Ne znam zašto bi politika odbila projekt kojeg Grad vodi od samog početka?",  objašnjava Kusalić

Nositelj nezavisne liste Srđ je Grad  Igor Miošić, koji će uz još dvoje kolega s liste biti gradski vijećnik u novom sazivu, tvrdi pak da su za sad sve karte otvorene, te podsjeća da se već zna koje su opcije za golf, a koje protiv.

"Mi ćemo pokušati upotrijebiti svu moć kako bismo u Gradskom vijeću zaustavili taj projekt. Na kraju krajeva, radi toga smo se velikim dijelom i uključili u politiku. S obzirom da gradski vijećnici u novom sastavu nisu upoznati s UPU-om, bilo normalno da se prvo upoznaju s prijedlogom, pa kad ga prouče prema tome i glasovati. Jer ovo Gradsko vijeće nije kontinuitet starog, već je riječ o novom sazivu kojem treba dati prigodu da se upozna s dokumentima u vezi kojih imaju donijeti odluku", napominje Miošić.

Komentari (9)
Pogledajte sve

ja isto mislim da je ključ svega u oduzimanju potpuno nezasluženih privilegija bogomdanim sisavcima proračuna.

u situaciji u kakvoj smo sada, svi u prosvjeti osim visokog obrazovanja bi trebali biti na minimalcu.

to mislim ne zato što ne cijenim obrazovanje, dapače, nego zato što sam potpuno svjestan da novca nema i da je dizanje kredita i onda dijeljenje novca državnim službama pravi zločin. oni se moraju prilagoditi prihodima privrede, a ne svojim bahatim željama.

neka se bune protiv svih projekata i investicija, ali onda i neka trpe zajedno s drugima.

državne službe imaju pravo na prihod samo iz prihoda privrede, točka. svaka kuna koja im se daje mimo prihoda privrede opljačkan je novac, uzet kao zajam na potpunu rasprodaju svih državnih dobara, te time i suvereniteta. vlade im to dopuštaju samo iz krajnjeg kukavičluka i konformizma.

Sve dok im je država darežljivi mecena tjerati će oni sve što ima veze s tržišnim poslovanjem kao da tjeraju samoga đavla.
Treba ukinuti 80% sredstava za te raznorazne udruge pa neka se gospoda bave tim poslom iz uvjerenja.

“Mi ćemo pokušati upotrijebiti svu moć kako bismo u Gradskom vijeću zaustavili taj projekt. Na kraju krajeva, radi toga smo se velikim dijelom i uključili u politiku…” napominje Miošić.

Mislim ono… jesi imao referendum? Imao si, građani su odlučili. I sad se našli neki jebivjetri koji će zbog nekih osobnih interesa gledat da to zaustave “u ime grada, građana” ili šta ja znam koga.

Ponekad mislim da u ovoj državi ima previše demokracije.

I onda se svi čudom čude kak nitko ne dolazi investirati u HR. Pa nitko nikada ni neće sve dok je ovakvih stvari, ovakve stvare se gledaju vani kod odlučivanja gdje uložiti novce. To ti je najbolja reklama ili antireklama.


…šačica investitora koji ne mogu lako povući svoje novce natrag potpuno je svjesna kakva je situacija ovdje, i mogu osjećati samo gorčinu….

Pa ako su dosli u Hrvatsku neka se osjecaju poput Hrvata. Nitko nema pravo drugoga diskriminirati pogotovo sada na pragu ulaska u EU. To su pravne tecevine EU i nadam se da ce se Vlada na celu sa premijerom maximalno zalagati da se te tecevine postuju.

New Report

Close