Hoće li poskupjeti ZET-ove karte? Evo što kaže gradonačelnik

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2021. u 08:46
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ukupni prihodi bit će veći za čak milijardu i 500 milijuna kuna.

Proračun Grada Zagreba sljedeće godine trebao bi završiti s viškom od 300 milijuna kuna. To je možda najveća senzacija gradskog proračuna kojeg je danas okvirno predstavio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Proračun će ukupno iznositi 15 milijardi i 120 milijuna kuna što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od milijardu i sto milijuna kuna. Razlog su troškovi  kredita, kamata i pozajmica prema bankama i državi koji su za 700 milijuna kuna veći nego lani a tih 700 milijuna kuna gradska vlast namjerava namaknuti uštedama. Najveća od njih je ukidanje mjere roditelj-odgojitelj na čemu se planira uštedjeti 283 milijuna kuna. Ostale uštede bit će na plaćama, naknadama, informatičkoj opremi, i materijalnim troškovima.

Ukupni prihodi bit će veći za čak milijardu i 500 milijuna kuna. A najveća stavka u povećanju prihoda je prodaja gradske imovine i to u iznosu od 680 milijuna kuna.

O svemu je sinoć u RTL Direktu govorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“U četiri godine u prethodnoj vlasti je akumuliran deficit od milijardu i 300 milijuna kuna i sad moramo akumulirati suficit 300 po 300 iduće 4 godine kako bi smanjili kašnjenja u plaćanjima jer se akumulirani deficit pretvorio u dospjele obaveze koje smo naslijedili od 860 milijuna kuna samo na proračunu grada. Da bi smanjili kašnjenja moramo ići u suficit. ovo je prvi put da gradski proračun planira suficit”, kazao je.

“Moramo naći prostora za suficit kako bi poništili akumulirani deficit”, dodao je.

Na pitanje o poskupljenju u ZET-u, kazao je da će doći nova uprava te da su ogromne subvencije predviđene za ZET.

“Financiramo gotovo 80 posto troškova ZET-a iz gradskog proračuna. I dalje će ostati besplatne karte za socijalno ugrožene skupine od umirovljenika, studenata, učenika”, kazao je.

Čini se da će karte biti skuplje.

“Što se tiče karata, pričekat ćemo novu upravu ZET-a. U proračunu jesu investicije, idemo u nabavku 20 niskopodnih tramvaja koje planiramo financirati iz NPOO-a, to je nekakva vrijednost od 300 milijuna kuna u iduće 4 godine. Oko dječjih vrtića, 4 nova dječja vrtića iduće godine, a čak 8 2023. godine. Što se tiče 67 milijuna kuna, to je novac iz gradskog proračuna, a planiramo povući sredstva iz NPOO-a za njihovu gradnju”, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close