Hoće li kamate na štednju i dalje rasti?

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2023. u 08:54
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kamate na štednju građana napokon su znatnije porasle u većini hrvatskih banaka, a prelasci štediša iz jedne banke u drugu postaju sve češći. Hoće li se taj trend nastaviti ili prekinuti, ovisit će o daljnjoj politici Europske središnje banke, ali i o najavljenom izdanju “narodnih” trezorskih zapisa, koje bi Vlada po uzoru na “narodne obveznice”, u suradnji s Finom, uskoro trebala ponuditi građanima kao alternativni oblik štednje.

Kent, HPB, Croatia i Agram banka trenutačno nude najviše kamatne stope na oročenu štednju – oko 3 posto. U HPB-u, koji je prvi počeo trend dizanja kamatnih stopa kažu da je odaziv građana iznimno velik. Ima i prelazaka štediša iz drugih banaka, piše HRT.

– To je nadmašilo naša očekivanja. Pokazali su i naši stari klijenti, tradicionalni, jako veliki interes za to, ali u jednakoj mjeri i klijenti koji do sada nisu bili naši, kazao je Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

Kako bi se građani lakše snašli u trenutačno dosta raznolikoj ponudi kamata na oročenu štednju u poslovnim bankama, HNB olakšava pristup informacijama.

– Hrvatska narodna banka počela je objavljivati na svojoj web stranici i mobilnoj aplikaciji upravo usporednu listu depozita po bankama, po kojoj potrošači mogu usporediti uvjete po kojima mogu oročiti svoja sredstva u bankama, izjavila je Maja Bukovšak, direktorica Direkcije za makrobonitetnu politiku i financijsku stabilnost HNB-a.

Vlada je izdanjem narodnih obveznica odigrala ključnu ulogu u povećanju kamatnih stopa na štednju, kaže ministar financija.

– Mi smo pokušali i s aspekta fiskalne politike kroz izdanje narodnih obveznica, ali i plasiranje i najavu trezorskih zapisa, onih koji će biti namijenjeni upisu građana, nadomjestiti jedan dio monetarnog suvereniteta koji smo prepustili eurosustavu ulaskom u eurozonu, izjavio je Marko Primorac, ministar financija.

Ministarstvo financija, kaže Primorac, razvija aplikaciju za sudjelovanje građana u budućim izdanjima vrijednosnih papira države. A oni nude sigurnost ulaganja i kamate više od onih koje građani za svoje štedne depozite mogu dobiti u bankama.

Komentirajte prvi

New Report

Close