Hoće li i vino dobiti etiketu o opasnosti i broju kalorija?

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2015. u 12:26
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Pobornici tvrde: ljudi imaju pravo znati da čaša vina ima kalorija kao i kriška torte, ali i da konzumacija vina u trudnoći šteti djetetu.

Zemlja smo netaknute prirode, odlične hrane i dobrog vina…

Zagovaramo hrvatske proizvode, a među njima je i vino. No kako će to izgledati nakon 2016. godine ako na snagu stupi odredba EU po kojoj će svaka boca vina biti označena kao namirnica čija je konzumacija rizična za trudnice i vozače?

Naime, Europski parlament napravio je prvi korak u tom smjeru pozvavši Europsku komisiju da izradi takav zakon koji će biti primjenjiv od 2016. godine, a od 68 članova zdravstvenog povjerenstva čak njih 63 podržala su ovu rezoluciju. Britanska parlamentarka Glenis Willmott iz stranke MEP drugi se put zalaže za uvođenje ove prakse te opravdanje nalazi u pravu da potrošači dobiju potrebne informacije, piše Večernji list.

Njezina je inicijativa naišla na burne reakcije parlamentaraca, posebno iz zemalja koje su veliki proizvođači vina, poput Italije, Francuske, Španjolske… Stvorena je tako podjela na 'sjever i jug'. Na jugu je vino tradicija, a na sjeveru brojke povezuju redovito opijanje i pretilost mladih te pokazuju da čak 10 posto kalorija pretili maloljetnici u organizam unesu alkoholom.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close