HGK i Eurochambres zalažu se za maksimalnih 500.000 eura potpora umjesto dosadašnjih 200.000

Autor: Marija Brnić , 21. kolovoz 2022. u 08:13
Nove uredba o potporama trebala bi biti gotova do kraja godine/Shutterstock

Hoće li EK odobriti rast de minimis potpora?

Prijedlog Hrvatske gospodarske komore o podizanju praga de minimis potpora s 200 tisuća eura na 500 tisuća, udruženje europskih gospodarskih komora Eurochambres kao zajednički prijedlog uputilo je Europskoj komisiji.

Taj je prijedlog HGK iskristalizirao provođenjem ankete među hrvatskim tvrtkama, koji su ga poduprle s 88% glasova, a europske komore složile su se i s alternativnim rješenjem da se u slučaju da se ne podigne najviša razina potpora male vrijednosti za male i srednje poduzetnike rok u kojem se ne može primiti veći iznos ograniči na godinu dana umjesto tri godine.

Nova uredba EK
Ovaj prijedlog reakcija je na poziv Povjerenstva EK koje u redovnoj proceduri priprema novu Uredbu o de minimis potporama, budući da je postojeća na snazi do kraja 2023.

Tijekom konzultacija protekla dva mjeseca tražili su stavove gospodarskih udruženja, a sada slijedi razmatranje zahtjeva i izrada procjena, te prijedloga nove uredbe koja bi trebala biti gotova do kraja godine, a u javnu raspravu bit će stavljena početkom iduće godine.

Usvajanje nove uredbe predviđeno je za treće tromjesečje iduće godine, kako bi se nova pravila u praksi počela primjenjivati s početkom 2024. Neslužbene informacije iz EK govore kako je izgledno da se za SME podigne prag, kako zbog sve većih inflatornih pritisaka i energetske krize, tako iz zbog činjenice da postojeća regulativa i visina potpore nije mijenjana od 2006.

Očekuje se da inicijative o promjeni i prilagodbi pravila dođu i s razina nadležnih ministarstava iz država EU, no stajališta onih u Hrvatskoj još nisu poznata, odnosno još su u pripremi.

Izvanredne situacije
Većina poduzetnika nada se da će biti moguće ishoditi i korekcije postojećih pravila i prije usvajanja nove Uredbe, što nije nemoguće, s obzirom na veliku neizvjesnost u narednom razdoblju.

Izvanrednom odlukom EK moguće je privremeno uvesti izuzeća. Uostalom, takav slučaj bio je i u vrijeme izbijanja pandemije i lockdowna, kada je na omogućeno povećanje do 800.000 eura. U nekim zemljama ta je mogućnost korištena, no prema dostupnim informacijama, u Hrvatskoj to nije bio slučaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close