Hoće li Austrija dići ‘rampu’ za hrvatske radnike jer ih je previše na njihovom Zavodu?

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2018. u 10:58
FOTO: Thinkstock

Austrijske vlasti do ljeta ove godine trebaju donijeti odluku hoće li ukinuti ograničenje za nesmetan dolazak naših radnika na rad u tu zemlju.

U očekivanju te važne odluke, koju s nestrpljenjem čekaju naši brojni sugrađani, jedan od čelnika austrijskog Zavoda za zapošljavanje Johannes Kopf objavio je blog u kojem poziva svoju vladu da produlji ograničenje za Hrvate do maksimalnog roka, odnosno do srpnja 2020. godine.
"U Bruxellesu trebamo iznijeti argumente o ozbiljnim poremećajima na tržištu rada koje bi donijelo njegovo potpuno otvaranje za radnike iz Hrvatske. Hrvatskoj treba osigurati sezonsku kvotu za radnike u turizmu i proširiti postojeću listu izuzetaka od ograničenja za dio kvalificiranih zanimanja", predložio je Kopf, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na tragu njegovih razmišljanja je i nedavna izjava austrijske ministrice rada Beate Hartinger-Klein. Razmatramo, poručila je ministrica, mogućnost potpuna korištenja ograničenja za radnike iz Hrvatske.
"Moramo uzeti u obzir 400 tisuća nezaposlenih u Austriji. U svakom slučaju, imat ćemo stav o tome do 30. lipnja ove godine i iznijeti ga Europskoj komisiji", poručila je ministrica rada u Austriji.
"Uz približno 28 tisuća Hrvata koji su tijekom 2017. bili na radu u Austriji, još uvijek je oko 4800 nezaposlenih iz te zemlje prijavljeno na našim zavodima za zapošljavanje. Otuda, imamo stopu nezaposlenosti Hrvata u Austriji od 14,6 posto, dok je ukupna stopa nezaposlenosti u našoj zemlji 8,5 posto",  upozorio je Kopf.
Drugim riječima, Austrija nije spremna prihvatiti postojeću stopu nezaposlenosti naših gastarbajtera u toj zemlji, jer je skoro duplo veća od austrijskog državnog prosjeka.
Naknada za nezaposlene u Austriji je oko 800 eura, ali podrazumijeva aktivno traženje posla, uz pohađanje tečajeva i druge provjere. Mjesečno se iz austrijskog državnog proračuna za naknade nezaposlenih isplaćuje 70 milijuna eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nije problem Austrija.

Problem je Hrvatska što nije digla rampu na granici s Bosnom i hercegovinom.

Ne bi je skakavci uništili.

Sad se kreću prema Austriji.

Ja bi rekao da su gori od Turaka.

Previse bosanaca s HR putovnicom.
To ces nas sigurno kostati. Siromasi bjeze u Austriju i prijavljuju se na zavod u Austriji. Treba ih protjerat u Tursku. Ciganija.

New Report

Close