HNS raskinuo ‘ugovor snova’, klubovi ostali bez sedam milijuna eura godišnje

Autor: Borivoje Dokler , 16. veljača 2022. u 22:00
va sezona Prve HNL vjerojatno je najzanimljivija od osnutka što bi dodatno trebalo povećati interes za njena televizijska prava/S. Midžor/PIXSELL

Švedski Endorphin Magine nije uplatio prvu ratu pa je propao posao od 103 milijuna eura.

Iako je u kolovozu 2020. Hrvatski nogometni savez (HNS) sa švedskom tvrtkom Endorphin Magine LTD potpisao ‘ugovor snova’ o otkupu TV prava domaćih nogometnih natjecanja, on je jučer od strane HNS-a raskinut.

Tako će HNS odmah pokrenuti pregovore s drugim zainteresiranim ponuđačima kojih navodno ne manjka. Ugovor s Endorphin Magineom raskinut je jer su do 15. veljače morali uplatiti prvu ratu od dva milijuna eura, što nisu učinili.

Trebao biti veliki skok
Cijeli desetogodišnji posao između HNS-a i Endorphin Maginea bio je ‘težak’ 103 milijuna eura, a odnosio se na TV prava prijenosa utakmica HNL-a od početka sezone 2022./23. do završetka sezone 2028./29. Bio je to odličan ugovor za prvoligaške klubove koji su u prvoj sezoni trebali dobiti više od sedam milijuna eura, a u svakoj sljedećoj još 500.000 eura više.

To bi bio veliki skok u odnosu na današnju situaciju kada klubovi godišnje od TV prava dobivaju nešto manje od dva milijuna eura. Iako se čini da će klubovi zbog raskida biti primorani prilagođavati i prekrojavati planirane budžete, neki izvori govore da je već u pripremi novi ugovor koji bi Prvoj HNL jamčio iznose koji čak premašuju one koje je obećavao Endorphin Magine.

HNS navodno radi na nešto kraćem ugovoru, koji bi trajao oko četiri do pet godina. U Hrvatskom nogometnom savezu ističu kako značajan rast kvalitete domaćeg klupskog nogometa, na čelu s Prvom HNL, generira sve veći interes tržišta te predstavlja najatraktivniji sportski sadržaj u zemlji.

“Ne dvojimo kako postoji veliki interes potencijalnih partnera te će Savez učiniti sve kako bi u najkraćem roku pronašao novog medijskog partnera kao kvalitetno i održivo rješenje, osiguravajući pritom značajna financijska sredstva klubovima, a što će rezultirati dodatnim osnaživanjem konkurentnosti i povećanjem kvalitete domaćeg nogometa u predstojećem razdoblju”, poručili su iz HNS-a.

Šuška se da su u igri neki telekomi, a spominje se i United Grupa (Sport klub, N1, Nova TV) srpskog biznismena Dragana Šolaka.

Priča o ugovoru s Endorphin Magine započela je u travnju 2020. kada je izvršni odbor HNS-a donio odluku o raspisivanju međunarodnog poziva tvrtkama i agencijama za dostavu ponuda za početak pregovora o zastupanju HNS-a u poslovima prodaje i distribucije televizijskih i svih povezanih medijskih prava za natjecanja i utakmice od početka sezone 2022./23. do završetka sezone 2028./29.

Osim utakmica Prve HNL, to se odnosilo i na Drugu HNL, Hrvatski nogometni kup i Superkup, a u javnom pozivu se nudilo ukupno 15 paketa TV prava, od HNL za žene do prijateljskih utakmica A reprezentacije i to za distribuciju u cijelom svijetu, što je pojavom novih platformi postalo jako unosno za njihove vlasnike.

Zainteresirane stranke su se morala obavezati da će osigurati produkciju i televizijsku distribuciju svih 180 utakmica Prve HNL, što je uobičajena stavka kod ovakvih licenci.

Hajduk jedini bio protiv
Raspisani javni poziv nadmašio je sva očekivanja – javilo se puno zainteresiranih tvrtki, a njihove ponude imenovano povjerenstvo HNS-a otvaralo je javno uz video snimanje i prisutnost javnog bilježnika, po prvi put u praksi HNS-a.

U drugom krugu razgovora pristupilo se pojedinačnim video razgovorima sa svakim od ponuđača, nakon čega je izvršni odbor HNS-a početkom ljeta 2020. donio odluku o prihvaćanju, u tom trenutku najbolje ponude koja je zadovoljavala uvjete iz javnog poziva, odnosno ponude Endorphin Maginea.

Tom se suprotstavio jedino splitski Hajduk tvrdeći kako se o poslu ne može govoriti bez bankovnih garancija te da proces nije bio dovoljno transparentan.

Komentirajte prvi

New Report

Close