HNB ruši kamate, nudi bankama oko tri milijarde kuna uz kamatnu stopu od 1,8 posto

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2016. u 09:42
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tim operacijama HNB otvara bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po kamatnoj stopi konkurentnoj ostalim izvorima kunske likvidnosti banaka, pri čemu će kao kolateral prihvaćati dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Hrvatske, podsjećaju iz HNB-a.

Hrvatska narodna banka (HNB) idući će tjedan održati prvu od četiri strukturne repo operacije planirane za ovu godinu, čime bankama otvara pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po konkurentnoj kamatnoj stopi, najavljeno je u utorak iz HNB-a. 

 Prva strukturna repo aukcija održat će se 16. veljače, s namirom 18. veljače, fiksnom repo stopom od 1,8 posto i dospijećem 18. veljače 2020. godine, navodi se u priopćenju središnje banke, koja je danas obavijestila banke o održavanju prve strukturne repo operacije. 

Tim operacijama HNB otvara bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po kamatnoj stopi konkurentnoj ostalim izvorima kunske likvidnosti banaka, pri čemu će kao kolateral prihvaćati dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Hrvatske, podsjećaju iz HNB-a. 

 "Time strukturne repo operacije omogućavaju bankama da intenzivnije i uz povoljnije uvjete kreditiraju gospodarstvo i stanovništvo u domaćoj valuti. Ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisit će o zanimanju banaka za ovaj mehanizam monetarne politike, a preliminarno se procjenjuje približno jednakim spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod", ističe se u priopćenju. 
 Prema neslužbenim informacijama, ukupni učinak planiranih strukturnih repo operacija u ovoj godini procjenjuje se na oko tri milijarde kuna. 
 Čelnici središnje banke su krajem prošle godine najavili da će HNB u veljači krenuti sa strukturnim repo operacijama, odnosno operacijama u kojima HNB posuđuje kunska sredstva bankama uz zalog državnih vrijednosnih papira na dulje od godinu dana odnosno na rok od dvije do četiri godine. 
 "Prostor za uvođenje strukturnih repo operacija stvoren je rastućim viškom na tekućem računu platne bilance, što je popratilo jačanje inozemne pozicije banaka, vidljivo iz činjenice da je potkraj 2015. godine inozemna imovina banaka po prvi put od 2002. godine nadmašila njihove inozemne obveze. Također, proces fiskalne prilagodbe, čiji se nastavak najavljuje i u ovoj godini, mogao bi dodatno osnažiti očekivane pozitivne učinke strukturnih repo operacija. K tome, ubrzani oporavak domaćeg gospodarstva mogao bi potaknuti potražnju za novim kreditima, kod kojih je zamjetna promjena strukture prema kreditima u kunama, pa je od travnja 2015. godine iznos novoodobrenih kunskih kredita stanovništvu kontinuirano veći od deviznih, pri čemu se u posljednjim mjesecima ta razlika dodatno povećala. Takva kretanja ekonomskih pokazatelja podupiru stabilnost tečaja kune i minimiziraju eventualne rizike strukturnih repo operacija za njegovu stabilnost", navodi se u današnjem priopćenju HNB-a.
 

Strukturnim repo operacijama, nastavljaju, mogla bi se i blago smanjiti razina kreditne euroizacije u bankovnom sustavu, a posljedično i izloženost gospodarstva i potrošača valutnom riziku, premda znatnije smanjenje eurizacije nije moguće postići bez značajnije promjene valutne strukture štednje.
 Iz HNB-a ističu i da uvođenjem strukturnih repo operacija nastavljaju voditi "ekspanzivnu monetarnu politiku koju HNB provodi godinama, a koja je pridonijela ublažavanju negativnih posljedica gospodarske krize putem povećanja likvidnosti sustava i spuštanjem troška financiranja domaćih sektora u Hrvatskoj".
 "Hrvatska narodna banka će i dalje održavati stabilnost domaće valute imajući u vidu značaj stabilnog tečaja kune prema euru za održavanje stabilnosti cijena, ali i stabilnosti domaćeg bankovnog sustava u cjelini. Ukoliko dođe do deprecijacijskih pritisaka na kunu, što se ne očekuje, HNB će koristiti postojeće instrumente koje ima na raspolaganju, uključujući, po potrebi, i intervencije na deviznom tržištu i upravljanje likvidnošću u sustavu da bi stabilizirao kretanje tečaja EUR/HRK", najavljuju iz HNB-a.

 Prva strukturna repo aukcija održat će se idući utorak, a kao financijsko osiguranje (kolateral) za strukturne, kao i za redovite tjedne repo operacije koje nastavlja održavati, Hrvatska narodna banka prihvaćat će dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Republike Hrvatske, u svim valutama, koji dospijevaju nakon datuma reotkupa, pod uvjetom da izdavatelj ili izdanje imaju kreditni rejting najmanje jednak rejtingu Republike Hrvatske, prema barem jednoj od međunarodnih agencija Standard & Poor's, FitchRatings ili Moody's.
 Na sve vrijednosne papire s Liste prihvatljivoga kolaterala primjenjivat će se, do daljnjeg, jedinstveni koeficijent nadoknade (haircut) od 5 posto, navode iz Hrvatske narodne banke, koja je na svojim internet stranicama objavila i Listu prihvatljivog kolaterala za operacije na otvorenom tržištu, a koja se primjenjuje od 15. veljače ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close