HNB neće revidirati rezervacije za kredite Agrokoru

Autor: Ana Blašković , 12. listopad 2017. u 21:59
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon objave cjelovitih revidiranih izvješća koncerna rejting agencija procijenila je da će njegovi kreditori u prosjeku izgubiti i do 65 posto potraživanja.

Nakon što je revizija pročešljala poslovna izvješća Agrokora za protekle dvije godine razotkrivši 11 milijardi kuna gubitka u 2016., rejting agencija Moody’s procijenila je da će kreditori izgubiti i do 65 posto svojih potraživanja.

“Prema našem mišljenju prosječni izgledi naplate za Agrokorove kreditore vjerojatno će biti na donjoj granici raspona od 35 do 65 posto koji održava postojeći ‘Ca’ rejting”, smatraju analitičari Moody’sa. Napominju, pak, da su izgledi naplate za starije neosigurane vrijednosnice i manji od 35 posto što je u skladu s rejtingom ‘C’. Otkriće revizorske kuće PwC, nakon pet i pol mjeseci češljanja knjiga, prema kojem kapital koncerna treba srezati za 21,7 milijardi kuna za refleksiju stvarnog stanja, iznenadila je i središnju banku. Damir Odak, viceguverner za superviziju banaka, kaže da je očekivao barem milijardu eura manju rupu.

“Ipak, zadovoljan sam jer se pokazalo da je, unatoč ovom problemu u kojem je jednim potezom nestala vrijednost od sedam posto BDP-a, financijski sustav stabilan i otporan”, kaže Odak. Glavni supervizor banaka i dalje ostaje pri ranijim ocjenama da za sustav značajne banke mogu podnijeti i 100 posto otpisa bez potresa.

No, hoće li revizija koncernovih izvješća zahvaljujući kojoj je i Moody’s procijenio znatno više otpise iznad 50 posto, promijeniti očekivanja HNB-a od banaka u pogledu politike rezervacija? Neće, poručuje Odak. Napominje da središnja banka ne može narediti rezervacije, već da je na poslovnim bankama da individualno procijene te troškove ovisno o klijentu, kolateralima i općenito pravnoj poziciji banke u ugovornom odnosu. Jesu li to adekvatno učinile, ocijenit će regulator u pojedinačnim supervizijama kreditnih institucija. Podsjetimo, HNB je početkom srpnja bankama sugerirao konzervativni pristup da pri rezerviranju problematičnih plasmana dug tvrtki ekonomski povezanih s koncernom, dakle širi krug dobavljača, koji ne mogu preživjeti otpis 50 posto potraživanja od Agrokoru, tretiraju jednako kao koncernov. ab     

Komentirajte prvi

New Report

Close