HNB: Litva nadležna za depozite u Revolut Banku

Autor: Ana Blašković , 17. ožujak 2021. u 22:00
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

U HNB-u kažu da Revolut Bank UAB, kao kreditna institucija sa sjedištem u drugoj državi EU može u Hrvatskoj pružati usluge putem podružnice osnovane u RH.

Popularna aplikacija Revolut, iza koje stoji britanska fintech kompanija, korisnicima je odnedavno ponudila uslugu Revolut Bank s namjerom prikupljanja depozita, no ne i kredita.

Iskorak je logično postavio pitanje, je li štednja povjerena Revolutu sigurna. Hrvatska narodna banka poručuje: ni nadziru Revolut niti je štednja uključena u domaći sustav osiguranja depozita već onaj u Litvi, no samo ako se radi o novcu na računima Revolut Banka.

Većina korisnika, među kojima je više od 150.000 iz Hrvatske, još novac drži na računima e-novca registriranim pri Revolut Payments UAB-u u Litvi kao institucija elektroničkog novca pa za tu štednju nema garancije.

U HNB-u kažu da Revolut Bank UAB, kao kreditna institucija sa sjedištem u drugoj državi EU može u Hrvatskoj pružati usluge putem podružnice osnovane u RH, a može i privremeno neposredno pružati usluge od dana kada je HNB dobila obavijest nadležnog tijela u državi u kojoj ima sjedište.

Takvu obavijest regulator je dobio u studenom 2020. iz Litve za Revolut Bank UAB, ali samo za primanje depozita i ostalih povratnih sredstava. “Na taj način prikupljeni depoziti uključeni su u sustav osiguranja depozita u Litvi, a ne u Republici Hrvatskoj”, poručuje HNB.

Komentirajte prvi

New Report

Close