HNB izdaje zlatnik od pet kuna, objavili i cijenu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. svibanj 2022. u 10:25
IZVOR: HNB

Autor idejnoga i likovnog rješenja je akademski kipar Kuzma Kovačić, a lice i naličje novog zlatnika istovjetno je optjecajnom kovanom novcu od pet kuna.

Hrvatska narodna banka u ponedjeljak izdaje novi prigodni zlatni kovani novac “Pet kuna” u sklopu serije “Zlatna kuna” s motivom optjecajnoga kovanog novca od pet kuna, a cijena zlatnika bit će oko 8.300 kuna, priopćili su iz HNB-a.

Nominalna vrijednost zlatnika je pet kuna, izdaje se u količini ne većoj od 2.022 komada, a otkovan je u Hrvatskoj kovnici novca. Autor idejnoga i likovnog rješenja je akademski kipar Kuzma Kovačić, a lice i naličje novog zlatnika istovjetno je optjecajnom kovanom novcu od pet kuna.

HNB navodi da će prodaju zlatnika obavljati Hrvatska kovnica novca s tim da se očekuje inicijalna prodajna cijena od oko 8.300 kuna, no ističe se i da će prodajna cijena ovisiti o kretanju cijene zlata na otvorenom tržištu.

Prigodni zlatni kovani novac od pet kuna izrađen je u tehnici kovanja kovničkog sjaja, masa mu je 16,46 grama, a promjer 26,50 milimetara.

Komentirajte prvi

New Report

Close