Hitno stiže 70 milijuna kuna za Zaželi plaće

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 28. lipanj 2019. u 08:00
Ministar rada i mirovinskog sustava ističe da nijedna žena neće ostati bez posla/Davor Puklavec/PIXSELL

Zastoj u refundiranju nastao je zbog procedure, a ne manjka novca. Zamjenik šefa HZZ-a podnio je ostavku.

Ministar rada Marko Pavić osigurao je dodatnih 70 milijuna kuna za plaće žena koje su zaposlene preko europskog projekta Zaželi te će pozvati sve udruge, nositelje projekta, na potpisivanje aneksa ugovora kako bi im se novac odmah isplatio.

Dodatna financijska injekcija dogovara se s Ministarstvom financija i za siromašnije lokalne jedinice. Posljednjih tjedana nekoliko udruga i lokalnih jedinica diglo se na noge jer su potrošile sva doznačena sredstva za zapošljavanje, a na nova, iz kojih bi isplaćivali plaće zaposlenih na projektu, čekaju mjesecima. Zaželi je financijski i društveno, najvrjedniji projekt koji se u Hrvatskoj financira iz Europskog socijalnog fonda.

Dosad je preko njega zaposleno oko 6200 žena starijih od 50 godina koje vode brigu o desecima tisuća staračkih domaćinstava u seoskim područjima i na otocima ili domaćinstvima kojima treba dodatna pomoć. Za plaće i ostale troškove osigurano je oko milijardu kuna, projekt bi trebao trajati do 2021., no transfer novca prema korisnicima ide sporije nego što se očekivalo. Ministar Pavić kaže da su nositelji projekta, 200 općina i gradova te 92 civilne udruge, dosad dobile 450 milijuna kuna. Korisnici su, međutim, doznačena sredstva odavno potrošili pa plaće novozaposlenih žena isplaćuju iz vlastitih proračuna.

"Još čekamo novac po Zahtjevu za nadoknadu sredstava koji smo im poslali 1. prosinca, a u njemu su troškovi za rujan, listopad i studeni. Posljednje su podmirili plaće za lanjski lipanj, srpanj i kolovoz. Od tada sami im isplaćujemo. Samo za plaće tim ženama izdvajamo 300.000 kuna mjesečno, neizdrživ nam je to trošak", kazao je Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca. "Nijedna žena neće izgubiti posao, niti je ugrožena realizacija projekta", uvjerava Pavić i pojašnjava da do zastoja u refundaciji sredstava nije došlo zbog nedostatka novca nego zbog procedure.

Zavod za zapošljavanje (HZZ) dobio je nalog da do kolovoza riješi sve zaostatke. Nakon što dobiju predujam za projekt, udruge i lokalne jedinice svaka tri mjeseca šalju HZZ-u zahtjev za nadoknadu. On se mora pregledati u 45 dana i nakon toga biti isplaćen u idućih 30. No, rokovi su probijeni i stoga što se projekt, zbog velikog interesa više nego udvostručio u odnosu na planove. U Ministarstvu kažu da je kašnjenje u isplati ugrozilo i iscrpilo desetak korisnika, udruga koje nemaju vlastitih sredstava i manjih lokalnih jedinica.

Predujam je potrošen brže od očekivanja i zbog povećanja minimalne plaće za 310 kuna, što će se, kažu u Ministarstvu, svima refundirati. Uz minimalnu plaću, zaposlenim ženama država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u  do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva o kojima brinu dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine. Pomoćnik ravnatelja HZZ-a Marko Sever dao je, a ministar Pavić prihvatio ostavku zbog kašnjenja u obradi zahtjeva iz projekta. "Administracija ne smije ugrožavati ovako važne projekte", veli ministar. HZZ je dobio zadatak da hitno pripremi akcijski plan kako bi se riješili zaostali predmeti.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ministrov priajtelj iz studentskih dana, pša asvjetnik mu ministarstvu pa pomoćnik u zavodu za zapošljavanje daje ostavku kako bi spasio ministrov obraz. No on je radnik Zavoda i ima ugovor o radu i temeljem zakona o radu može dati otkaz. Koji igrokaz za narodne mase

Treće, projekt je otvoreni poziv, oni koji rade u EU dijelu znaju što to znači, i kada ima sredstava plasiraju se, ali kad nestane obustavi se. Tako i ovaj već je nekoliko puta obustavljan, dodavala su se sredstva, otvaran je i ponovo zatvaran. Donosile odluke o financiranju i ugovaralo se, isplaćivali avansi, ali kad je došlo do toga da se Zahtjevi za nadoknadom sredstava ovjeravaju – vidi se da sustav nije dovoljno efikasan da apsorbira toliku količinu zahtjeva za ugovaranjem projekata a time povezano i operativnim aktivnostima ovjere sredstava. Tako da se ovdje opet vidi nesposobnost ministra da upravlja operativnim programom koji treba donijeti koristi krajnjim korisnicima, ali i sukladno ESF direktivi, olakšati rad tijelima u strukturi provedbe.

Četvrto, u same temelje troška projekta su ugovoreni izravni troškovi od kojih je jedan upravo trošak plaće radnica u iznosu minimalne plaće sukladno važećoj Uredbi Vlade RH o visini minimalne plaće za tekuću godinu najveća stavka. Tako da povećanje minimalne plaće od 310 kn po jednoj osobi mjesečno ne može nikako biti krivac neplaćanja. Još uvijek je 310*6200*12=23.064.000 kn što je daleko od milijarde kuna. To bi PMF-ovac trebao znati.

Ako će cijeli sustav spasiti činjenica da se izvrši naredba ministra Pavića i pripremi akcijski plan za rješavanje zaostalih predmeta tako da se krene s promjenom zakona kako pomoćnici i zamjenici ravnatelja državnih zavoda ne bi više bili dužnosnici čime se još više podebljava sve veća opasnost uhljebljivanja nesposobnih i podobnih u institucije ove države –
onda se ne može iščitati veća nesposobnost ministra Pavića od ove navedene.

Nevjerojatno dobar PR ekipe ministra Pavića. Toliko “krasnih” stvari izrečeno i ministar je spasitelj, a “zli dečki” su i dalje u HZZ-u.
MINISTAR SE CRVENI A HZZ ŠUTI.
Ministar bi se itekako trebao crvenjeti, ali ne zbog šutnje HZZ-a. Šutnju HZZ-a sam ministar naređuje, već bi se trebao crvenjeti zbog vlastite nesposobnosti da vodi ovako ozbiljan resor rada. Ovo je ipak malo ozbiljniji resor od iskustva ministra Pavića kao projektnog asistenta projekta vrijednog 73.445,46 eura.
U resoru rada se upravlja milijardama kuna ali i Eura, kroz ministarstvo, zavode i agencije, te EU sustav sredstava ESF-a.
Zaželi – program koji je prvo osmislio HZZ i provodio kao javni rad, pa ga ministarstvo preuzelo pod svoje i sada ga plasira kao shemu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali kroz dodjelu bespovratnih sredstva, te svako malo kad zatreba medijske pozornosti ministru Paviću, ili mu se zatrese fotelja, povećaju se sredstva za isti. Isto tako i LEDI trpi iste posljedice „efikasnosti“ sustava, kao i niz drugih operacija dodjele bespovratnih sredstava ESF OP ULJP-a.
Za Zaželi se od 400 milijuna iznos sredstava popeo na milijardu i sada još 70 milijuna. Dobro zvuči. Zapošljavaju se žene koje dugo nisu radile da skrbe o onima o kojima nitko ne brine. Dobro zvuči.
Što nakon te dvije godine kad projekt završi, i kad se korisnici naviknu na žene? Što onda. Tko će onda plaćati taj posao.

Kao prvo, ministar nije našao nikakva sredstva jer se ona već nalaze planirana kroz Operativni program temeljem kojeg se plasiraju EU bespovratna sredstva.
Ne isplaćuje sredstva HZZ već ministarstvo rada. HZZ samo mora odraditi ovjeru sredstava – ovjeriti da su sredstva namjenski utrošena sukladno ugovoru i propisima, nakon toga procedura ide dalje za isplatu nadoknade sredstava – na ministarstvo koja plaća.
Nije HZZ zlato, ali nije ni glavni krivac.
Upravljanje sredstvima i cijelim Operativnim programom je u rukama ministarstva rada – na čelu kojeg je Pavić. Sam ministar Pavić određuje ritam rada HZZ-a općenito a ne samo kod ovjere sredstava. Naređuje kada će se zaprimati projektni zahtjevi, kada stopirati, kada će se ugovarati i što će se ugovarati, kada će se isplaćivati sredstva i koliko. Zato HZZ i šuti. Ne smije ništa niti reći niti dati ikakvu izjavu, a ako i daje mora biti uz blagoslov ministra Pavića. Bilo bi bolje da se ministar i ministarstvo bavi svojim poslovima i osigurava efikasnost rada sustava i tijela u sustavu radije no što se bavi operativnim poslovima HZZ-a. Ni jedan ni drugi posao ne znaju obavljati, pa nam je zato ovako kako jeste.

Drugo, „procedura je kriva, 100%, ma nema nikakve šanse da bi jadni ministar bio kriv, nema šanse“. Ista ta procedura je kriva, nije ministar kriv. No procedure se kreiraju u ministarstvu na čijem je čelu ministar Pavić. Odnosno Upravljačko tijelo za ESF koje je u rukama ministarstva rada na čijem je čelu ministar – Pavić.
Što je on učinio da ubrza i olakša procedure ovjere sredstava sukladno ESF direktivi. Ništa. Ili preciznije, vrlo malo i to samo u jednom manjem dijelu pojednostavljenih troškova u mjerama aktivne politike zapošljavanja, što nikako nije dovoljno da bi cijeli proces bio efikasan. Posebice u domeni bespovratnih sredstava – dijelu gdje ima na stotine i stotine grantovaca koji projektima osiguravaju svoj opstanak.

A da pomoćnik ravnatelja HZZ-a nije podređen ministru nego ravnatelju (kad on odlučuje o ostavci), možda bi i oni koji kasne imali neku frku od tog pomoćnika i njegovog ravnatelja. Ovako, postoji formalna organizacija i u toj ustanovi, ali sve ide po dobrom, starom, paralelnom principu “polako, neće poso uteć” i dobrom starom korupcijskom modelu uhljebljivanja nakon svakih izbora.

New Report

Close