Hitno potrebno uvesti još stranaca jer bi glavna turistička sezona mogla klonuti

Autor: Lucija Špiljak , 16. lipanj 2019. u 22:00
Turistički i ugostiteljski kapaciteti 'pokisnut' će financijski ne budu li stigli angažirati dodatnu radnu snagu/Grgo Jelavić/PIXSELL

Ministarstvo rada: Ostalo je još oko 2100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola.

Uoči početka glavne turističke sezone nema dovoljno radnika, a kvote za strane radnike su potrošene. Takva situacija ugrožava otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, restorana i kafića.

Rješenje za manjak domaće radne snage bio je dakle uvoz stranih radnika, a u turizmu su odobrene kvote za njih 15.600, premda je ministar turizma Gari Cappelli najavio moguću dozvolu za nekoliko tisuća radnika više. Kvote za više od 15 tisuća stranaca su se potrošile, a lokalci ne pokazuju interes. Situacija je tim gora što turizam čini 20% BDP-a pa hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni.

Stoga Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) apeliraju da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donese odluku o povećanju kvota.

"Upozoravali smo 2018. da je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radnika te da je za provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke. Sada kada se sezona zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira na to što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana", poručuju iz HUP-a i HUT-a. "Ove smo godine osigurali više od 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego 2018.

Prema podacima ostalo je još oko 2100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota.

Istodobno, na HZZ-u je trenutno oko 4000 nezaposlenih, od toga oko 1600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni. Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu", odgovaraju iz Ministarstva rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close