Organizacija posla od kuće
hotelska kompanija

Najavili otvaranje 700 mjesta za rad od kuće: Imati će jednaka prava kao i ostali zaposlenici

Poslodavac je usto dužan osigurati radniku sigurne uvjete rada, a radnik je dužan pridržavati se svih sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i drugim propisima.

Marija Crnjak
23. prosinac 2019. u 14:22
Foto: Getty Images

Hotelska kompanija Hilton najavila je nedavno otvaranje čak 700 novih radnih mjesta s punim radnim vremenom od kuće, čime značajno proširuju svoj program karijere na daljinu i fleksibilne mogućnosti rada širom Sjedinjenih Američkih Država.

Nova radna mjesta od kuće otvaraju se u sklopu tima Hilton Rezervacije i brige o kupcima (HRCC), radnici od kuće imaju jednaka prava kao ostali zaposlenici, uključujući mogućnosti za rast i napredovanje u karijeri.

Na agendi HUP-a
Ovo su radna mjesta u SAD-u, ali s današnjim tehnologijama i mogućnostima koje nude, mogla bi se danas realizirati gotovo bilo gdje u svijetu. Ali ne i u Hrvatskoj, bar ne tako jednostavno, ili bar ne bez dobre “protupožarne” zaštite i ostalih uvjeta koje moraju zadovoljavati hrvatski radnici od kuće. Nova regulacija rada od kuće prilagođena stvarnosti samo je jedna od stavki kojom će se u sljedećoj radnoj godini baviti Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u sklopu kampanje za izmjene radnog zakonodavstva.

“Fleksibilni oblici rada uzimaju u obzir individualne potrebe radnika i poslodavca.Danas su uobičajene situacije u kojima radnik od poslodavca traži fleksibilnost u radu kako bi bolje uskladio privatne i poslovne obveze. Poslodavcu je također često u interesu izaći radniku u susret, jer osim što na taj način zadržava stručne radnike, stvara i motivirajuću atmosferu u kojoj radnik može postići veću učinkovitost u radu, a ukoliko je to stalno, smanjuje i troškova prostora i prijevoza radniku”, pojašnjava za Poslovni dnevnik Milica Jovanović, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale HUP-a. Usto, tvrtke koje su usvojile i načela održivog razvoja često uzimaju u obzir i smanjenje štetnog utjecaja prijevoza na okoliš.  Hrvatski zakonodavni okvir omogućuje neke fleksibilnosti na tržištu rada, kao što su rad na određeno vrijeme, nepuno radno vrijeme, rad putem agencija za privremeno zapošljavanje, rad putem vaučera u poljoprivredi, pa i rad na izdvojenom mjestu rada, u što ulazi i rad od kuće.

170 tisuća

zaposlenika radi za globalni hotelski lanac Hilton diljem svijeta

Pojedine europske zemlje, doduše, poznaju i oblike fleksibilnosti kao što su  radno vrijeme koje bi uzimalo u obzir djetetov boravak u školi, vrtiću, rad u vrijeme kada nisu školski praznici, radno vrijeme koje bi zahtijevalo rad u vrijeme kada je špica rada u pojedinoj djelatnosti (hoteli i vrijeme obroka za goste…), rad u vrijeme koje je radnik prijavio kada je raspoloživ raditi, telework, rad u preraspodijeljenom radnom vremenu.

“Međutim, rad na izdvojenom mjestu rada kakav poznaje naš Zakon o radu ne uzima u obzir današnje potrebe radnika i poslodavca, pa tako radnik koji povremeno želi odraditi posao od kuće ili nekog drugog mjesta, koje nije prostor poslodavca, mora s poslodavcem za to imati sklopljen ugovor o radu koji osim obveznih odredbi koje mora sadržavati uobičajeni ugovor o radu, mora sadržavati i odredbe o radnom vremenu, strojevima, alatima i opremi za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati, uporabi vlastitih strojeva, alata i druge opreme radnika i naknadi troškova,  naknadi drugih troškova radniku vezanih uz obavljanje poslova, načinu osposobljavanja i stručnog usavršavanja radnika, mjestu rada”, pojašnjava Jovanović.

Ujedno, plaća radnika koji radi na izdvojenom mjestu rada ne smije biti utvrđena u manjem iznosu od plaće radnika koji u prostorijama toga poslodavca radi na istim ili sličnim poslovima. Poslodavac je usto dužan osigurati radniku sigurne uvjete rada, a radnik je dužan pridržavati se svih sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i drugim propisima.

Zaštita na radu
“Tu dolazimo do nefleksibilnosti hrvatskog zakonodavstva, a naročito kada  kada je riječ o povremenom radu od kuće. Naime, mnogi radnici čiji je rad vezan za rad na računalu iskazuju poslodavcu povremenu potrebu za radom od kuće. Poslodavci su spremni izaći im ususret, ali to podrazumijeva i provedbu strogih procedura zaštite na radu u njihovoj kući ili nekom drugom mjestu koje nije prostor poslodavca”, ističu u HUP-u. Drugim riječima, legalni rad od kuće u Hrvatskoj teško je izvediv, a poslodavcima je skuplji od rada u firmi.

New Report

Close