HGK: Bez velikih ulaganja ništa od oporavka građevine

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2015. u 21:59
Opseg radova u odnosu na 2008. prepolovljen /R. Anić/PIXSELL

Najperspektivnije područje za graditeljstvo je turizam, no opseg projekata u tom sektoru zasad je premalen.

Premda je početkom 2015. usporen pad graditeljskih aktivnosti, situacija u graditeljstvu i dalje je teška zbog izostanka oporavka investicijskih aktivnosti javnog i privatnog sektora, a spasiti ga mogu jedino velika ulaganja, smatraju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Analitičari Komore upozoravaju da je u odnosu na 2008. graditeljstvo u opsegu smanjeno gotovo za polovinu. U prvih pet mjeseci 2015. izdano je 9,4% manje građevinskih dozvola, ali je povećana njihova vrijednost 14,9 posto. Najperspektivnijim područjem za graditeljstvo drže turizam, ali ocjenjuju da je opseg projekata u tom sektoru zasad premalen. Dodaju da je važno zaustaviti i odlazak radne snage, osobito u svjetlu ukidanja radnih dozvola za Njemačku i druge zemlje EU.

"Građevinskim tvrtkama treba osigurati olakšane uvjete kreditiranja, manje kamatne stope i veću pravnu sigurnost, odnosno zajamčenu visinu kamata na kredite i druge pogodnosti", rekao je direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK Damir Percel. Pred graditeljstvom je, smatraju, još jedna teška godina, ali ističu i da kriza jenja, što bi moglo pozitivno utjecati na graditeljstvo.

Zaključuju da potpora oporavku građevine dolazi ponajprije od povećanja planiranih radova na zgradama, ali da broj stanova u izgradnji i njihova površina čine tek trećinu izgrađenih u 2007. ili 2008. Situaciju, ističu, mogu poboljšati projekti kao što su obnova ovojnica zgrada, primjena projekata JPP-a u komunalnim djelatnostima i sl. 

Komentirajte prvi

New Report

Close