HEP u proces dokapitalizacije kreće puževim korakom

Autor: Marija Brnić , 25. srpanj 2023. u 07:00
Foto: MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Državna elektroprivreda objavila natječaj nabave analize poslovanja.

Proteklih tjedana Hrvatska elektroprivreda (HEP) u fokusu je domaće javnosti bio zbog tzv. plinske afere, čiji ishod još uvijek nije poznat, no, čini se da se počinju nazirati prvi koraci u postupku važnom za daljnje poslovanje kompanije, njezinoj dokapitalizaciji.

Vlada je još potkraj ožujka donijela odluku da se ide u dokapitalizaciju HEP-a, kojom bi mu država s ukupno 900 milijuna eura trebala pokriti troškove nastale zbog provođenja njezinih antiinflacijskih mjera i prodaje energenta ispod tržišne cijene.

No, tek sada, četiri mjeseca nakon usvajanja Vladine odluke o pokretanju procesa dokapitalizacije, HEP pokreće postupak pripreme za taj postupak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dokapitalizaciju HEP-a najavio je još krajem ožujka/D. VIŠNJIĆ/PIXSELL

Dva klupska kredita
Objavili su natječaj za nabavu usluge poslovne, strateške i financijske analize poslovanja nužne za daljnji postupak, te HEP traži iskusnog savjetnika koji će pripomoći i kod pripreme za pregovore i za postupak prednotifikacije i notifikacije pred Europskom komisijom, s kojom cijeli taj postupak mora biti usuglašen.

Tehnička provedba dijela odluka iz Vladinog paketa za HEP, onih koje se tiču odgode plaćanja dva klupska kredita za koje je država dala jamstva radi osiguranja sigurnosti opskrbe kućanstava i gospodarstva energijom, predviđena je za okončanje do ljeta, a dva nadležna ministarstva – gospodarstva i financija – obavili su isplatu vlasničkog kredita od 400 milijuna eura.

Iako se proljetos stjecao dojam da će se dokapitalizacija financijski iscrpljenog HEP-a provesti ekspresno i ove godine, sudeći po dinamici postupka koji državna tvrtka tek kreće pripremati, realnije je govoriti da će se on na dnevnom redu pojaviti tek u idućoj godini.

Dubinska analiza

Savjetnici bi, očito, trebali sugerirati što sve može biti obuhvaćeno najavljenim postupkom dokapitalizacije i raščišćavanja u HEP-u.

HEP je, naime, u javnom natječaju ostavio rok za prikupljanje ponuda do 18. kolovoza, a uzme li se u obzir standardne vremenske okvire u okončanju postupaka javne nabave, te činjenicu da je predviđeni rok za provedbu posla 12 mjeseci od zaključenja ugovora, kao i da cijeli proces uključuje i usuglašavanje s Bruxellesom i potom sve mora proći proceduru odobravanja u Vladi, taj postupak definitivno neće teći brzo.

U obzir za pomoć u definiranju i pripremi postupka dokapitalizacije HEP-a dolaze tvrtke koje imaju iskustava u kreiranju i vođenju projekata poslovnog, financijskog i strateškog savjetovanja velikih poduzetnika u kakve svojim prihodima i brojem zaposlenih ulazi i HEP.

Također, moraju imati i iskustva za vođenje postupaka prednotifikacije i notifikacije pred EK. Za ovaj posao kandidati moraju dokazati i da raspolažu s najmanje četiri stručnjaka u svom timu kvalificiranih za financije, državne potpore i notifikacije, te energetiku. Procijenjena vrijednost ovog posla istaknuta je na 300 tisuća eura bez PDV-a.

300

tisuća eura bez PDV-a vrijednost je posla za koji je HEP raspisao natječaj

Brojne dvojbe
Prema odluci o pomoći u osiguranju likvidnosti i stabilnog poslovanja HEP-a dioničarskim zajmom, koju je proljetos donijela Vlada, navedeno je da je kalkulacija o 900 milijuna eura pretrpljene štete koju se namjerava pokriti dokapitalizacijom utvrđena na temelju analiza koje je tada dostavio HEP, a ta je analiza obuhvatila 2022. i prvi dio 2023., prvenstveno razdoblje u kojemu je primjenjivana uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Uoči najave da će Vlada ići s kreditiranjem HEP-a, čule su se brojne dvojbe oko toga kako će se utvrditi što su u gubitku bile posljedice subvencija, a što rezultat situacije na tržištu i samog poslovanja, no ni nakon te Vladine sjednice nije ostalo posve jasno.

Iz javnog natječaja može se zaključiti kako sada slijedi dublja i temeljitija analiza stanja u državnoj energetskoj kompaniji, a savjetnici bi, očito, trebali sugerirati što sve može biti obuhvaćeno najavljenim postupkom dokapitalizacije i raščišćavanja u HEP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close