HEP-u najprije dionički zajam, i to u dvije tranše do ljeta

Autor: Marija Brnić , 29. ožujak 2023. u 21:59
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Odluka je to iz paketa za HEP kojega je jučer najavio premijer Andrej Plenković i danas će biti na stolu u Vladi, a koji će ukupno težiti 900 milijuna eura, jer uključuje i dokapitalizaciju u iznosu 500 milijuna eura.

Prvi korak u pružanju obećane pomoći HEP-u, kojom će se pokriti gubitke zbog preuzetog tereta smanjenja cijena energije u prošloj i ovoj godini, bit će odluka o davanju dioničarskog zajma u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura. Odluka je to iz paketa za HEP kojega je jučer najavio premijer Andrej Plenković i danas će biti na stolu u Vladi, a koji će ukupno težiti 900 milijuna eura, jer uključuje i dokapitalizaciju u iznosu 500 milijuna eura.

Dioničarski zajam HEP-u se priprema osigurati u dvije tranše, pri čemu će prva, kako se doznaje, iznositi 265 milijuna eura, a druga 135 milijuna. Pripremi ovog paketa za HEP, kako se moglo čuti, prethodila je procedura ishođenja potvrda za kreditno zaduženje kod banaka s kojima HEP ima ugovorene kreditne aranžmane, a uz odluku o kreditu, Vlada će danas usvojiti i odluku o dokapitalizaciji HEP-a, te će zadužiti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da iskomunicira daljnji postupak s Europskom komisijom. Ta je procedura bila i razlog zbog kojega se na ove odluke čekalo dva tjedna nakon što je usvojena Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, kojom je bilo i najavljeno poduzimanje mjera pomoći HEP-u. Detalji o zaduženju i dokapitalizaciji, s cijelim hodogramom, najavio je Plenković, bit će objavljeni u odlukama koje će danas usvojiti Vlada. Kako se doznaje, sredstva iz dioničarskog zajma na račune HEP-u u cijelosti bi trebala sjesti do ljeta. Za tim rješenjem, podsjetio je jučer potpredsjednik Vlade Oleg Butković, država je posegnula u slučaju stabilizacije poslovanja još jedne državne tvrtke, Croatia Airlinesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close